« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PREDIZBORNI NAPAD

Obama optužio republikance da blokiraju rast gospodarstva

Američki predsjednik optužio je oporbene republikance da blokiraju njegov novi prijedlog za porezne olakšice i poticaje malim poduzetnicima, čime koče oporavak i rast gospodarstva

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

republikanci

,

gospodarski oporavak

,

optužba

Obama je kazao da umjesto davanja poreznih olakšica za kompanije koje radna mjesta prebacuju u "u inozemstvu", on vjeruje u "porezne olakšice za tvrtke koje stvaraju radna mjesta upravo ovdje u Sjedinjenim Državama".

Na televizijski prenošenoj konferenciji za tisak iz Bijele kuće, osmoj od početka mandata i drugoj ove godine, Obama je kazao kako njegovi novi ekonomski prijedlozi trebaju "ubrzati rast zapoljšavanja kratkoročno i jačati gospodarstvo na dugi rok".

Optužujući republikance da priječe donošenje zakona o poreznim olakšicama, Obama je istaknuo da taj zakon neće povećati potrošnju iz proračuna, te da ga je "pohvalila Američka gospodarska komora", koja je inače vrlo kritična prema Obaminim gospodarskim potezima. Infrastrukturni plan za gradnju cesta, željeznica i poletno-sletnih staza, osigurat će posao za tisuće ljudi, kazao je.

On je istakao je da je najtežu gospodarsku krizu od Velike depresije 1930-ih naslijedio od administracije Georgea W. Busha, te poručio američkim biračima: "ako želite istu politiku kakva nas je dovela u ovu krizu, republikanci su nam to spremni ponuditi". "Uvjeren sam da će demokrati dobro proći na jesenskim izborima", dodao je.

Ispitivanja raspoloženje birača govore suprotno, te predviđaju katastrofalni poraz većinskih demokrata na kongresnim izborima u studenome, uz gubitak većine u Predstavničkom domu i smanjenje većine u Senatu. Istaknuo je da njegova demokratska administracija vjeruje "u rezanje poreza za obitelji srednje klase i male poduzetnike", a ne za milijunaše i milijardere.

Obama je objavio smjenu na čelu svog Vijeća ekonomskih savjetnika, s odlaskom Christine Romer kojoj je odao priznanje za "neumoran i briljantan rad" na suzbijanju recesije, te imenovanje Austana Goolsbeea na njezino mjesto. Goolsbee (41), profesor ekonomije sa Sveučilišta Chicago, bio je Obamin gospodarski savjetnik tijekom predsjedničke kampanje 2008. Obama je pohvalio republikanskog senatora Georgea Voinovicha iz Ohia, za najavu potpore zakonu o olakšicama za male poduzetnike. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 19:49:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh