« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
PRIHVATLJIVO RJEŠENJE

Srbijanske vlasti pozdravile rezoluciju o Kosovu, oporba kritizira

Predstavnici srbijanskih vlasti poduprli su prihvaćanje rezolucije o Kosovu u Ujedinjenim narodima, koja je usklađena s Europskom unijom

Kosovo
Više o

Srbija

,

podrška

,

pola milijarde ddolara

Politički ravnatelj srbijanskog ministarstva vanjskih poslova Borko Stefanović izjavio je za televiziju B92 da prihvaćena rezolucija otvara put pregovorima o Kosovu i potvrđuje partnerstvo između Srbije i EU-a te da ni na koji način ne daje potvrdu neovisnosti Kosova. "Podsjetio bih da je u ovoj situaciji najvažnije gledati krajnji rezultat", dodao je Stefanović.

Srbija, kako je rekao, nije načinila nikakav bitan zaokret, niti je premjestila težište rješenja u EU, nego je promijenila "načine na koje će doći do rješenja u okviru Unije, koja je ponudila svoje dobre usluge u ostvarivanju krajnjeg cilja", što je, kako je rekao, "jedno dobro sveobuhvatno i obostrano prihvatljivo rješenje za problem Kosova".

Komentirajući medijske spekulacije o tome da bi ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić mogao dati ostavku, Stefanović je rekao da Jeremić ostaje na čelu ministarstva, pri čemu je ocijenio neistinitim glasine koje su se pojavile u medijima.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova i zamjenik predsjednika vlade Ivica Dačić rekao je kako se Srbija odlučila za kompromis s EU-om i da nastavlja s obranom svojih nacionalnih i državnih interesa. Srbija, dodao je, kao svoj cilj istodobno treba postaviti obranu nacionalnih i državnih interesa te nastavak procesa otvaranja prema svijetu te ulaska u EU.

Govoreći o svojem kolegi Jeremiću, Dačić je rekao kako ne smatra da je politika koju je vodilo ministarstvo vanjskih poslova bila ta koja je izazvala negativne reakcije u međunarodnoj zajednici te da ne podupire ničiji zahtjev za Jeremićevom smjenom. Na drugoj strani, oporbena Demokratska stranka Srbije bivšeg predsjednika vlade Vojislava Koštunice ocjenjuje kako je aktualna vlast pristajanjem na promijenjenu rezoluciju "nanijela Srbiji veliko zlo i sramotu". Posebno je, dodaje se, ponižavajuće to što su u Općoj skupštini UN-a mnoge zemlje branile Srbiju, ali nisu imale koga braniti jer je sama Srbija odustala od toga da se brani.

Čelnik Srpske napredne stranke, po navodima medija najjače oporbene stranke oporbe, Tomislav Nikolić ocijenio je kako je Srbija doživjela još jedan poraz u svojoj borbi za obranu suvereniteta na Kosovu te da je svjesno srljala u taj poraz. "Srbija je ondje napisala vjerojatno nešto što je proizašlo iz odluke Narodne skupštine Republike Srbije, a jučer se glasovalo o tekstu koji nije proizašao iz Narodne skupštine, koji ne proizlazi iz naše borbe za suverenitet, koji je proizašao iz nekakvog dogovora u posljednji trenutak", izjavio je Nikolić novinarima.

Po njegovim riječima, najbolje rješenje jest raspisivanje novih parlamentarnih izbora jer, kako je ocijenio, predsjednik Tadić, kada govori u ime Srbije danas, više ne govori u ime većinske Srbije. Opća skupština UN-a u četvrtak je jednoglasno prihvatila rezoluciju o Kosovu, čiji je prijedlog Srbija uskladila s Europskom unijom, kojom se otvara put za dijalog Beograda i Prištine o unaprjeđenju međusobnih odnosa. (hina/metro-portal)

10.09.2010. 20:29:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh