« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 7 mjeseci
HMM ...

Obama održao govor o stanju nacije

Barack Obama održao je govor o stanju nacije u kojemu je najavio da će zaobići podijeljeni Kongres i sam djelovati kako bi se borio protiv sve većih nejednakosti u društvu

Obama najavljuje jačanje srednje klase
Obama najavljuje jačanje srednje klase (Screenshot YouTube)
Više o

Barack Obama

,

kongres

,

govor

Govoreći u Predstavničkom domu američkog Kongresa pred kongresnicima, senatorima, sucima Vrhovnog suda i drugim uglednim gostima, Obama je najavio donošenje niza predsjedničkih uredbi - što će vjerojatno dodatno zategnuti odnose između demokratskog predsjednika i republikanaca.

Premda su te Obamine najave relativno umjerene, one pokazuju njegovu sve veću frustraciju sporošću zakonodavnih reformi koje blokira republikanska većina u Predstavničkom domu.

"Želim surađivati sa svima vama, ali Amerika ne stoji na mjestu, a neću ni ja stajati na mjestu. Stoga, gdjegod i kadgod budem mogao poduzeti korake bez zakonodavne vlasti, ja ću to i učiniti", rekao je Obama u svom redovitom godišnjem obraćanju Amerikancima.

Obamine najave uredbi uključuju povećanje plaća za federalne zaposlenike, stvaranje fonda za pomoć milijunima ljudi kako bi štedjeli za mirovinu, te planove za novu legislativu kojom bi se povećala energetska učinkovitost teretnih vozila.

Obama je rekao da ga na djelovanje potiče sve veći jaz između bogatih i siromašnih, te činjenica da su se, dok burze snažno rastu, prosječne plaće jedva malo povećale.

"Nejednakost se povećala. Mobilnost prema gore se zaustavila. Gole činjenice kažu da čak i usred gospodarskog oporavka, preveliki broj Amerikanaca radi više nego ikad da bi jedva preživio, a kamoli napredovao. I preveliki broj Amerikanaca uopće nema posao", rekao je Obama.

Obamina strategija znači da će se američki predsjednik više fokusirati na manje ambiciozne inicijative usmjerene prema smanjivanju nejednakosti u prihodima i stvaranju novih mogućnosti za srednju klasu, umjesto velikih zakonskih promjena koje ionako ne može provesti zbog republikanske većine u Kongresu.

On je ipak ponovio svoj poziv Kongresu da s njim surađuje, te pozvao kongresnike da ga podrže u ubrzavanju pregovora o međunarodnim sporazumima o slobodnoj trgovini.

Obama je u govoru također branio svoju zdravstvenu reformu, te je pozvao Amerikance da se prijave za zdravstveno osiguranje do krajnjeg roka koji istječe 31. ožujka. "Ne očekujem da ću uvjeriti svoje republikanske prijatelje u vrijednost ovog zakona, ali znam da Amerikanci ne žele ponovno voditi stare bitke", rekao je govoreći o svom ključnom zakonu u zdravstvenom osiguranju koji je potpisao 2010.

Američki predsjednik također je ponovno pozvao na zatvaranje vojnog zatvora u Guantanamu na Kubi. "Ova godina mora biti godina u kojoj će Kongres ukinuti i posljednje prepreke za transfer zatvorenika i u kojoj ćemo zatvoriti zatvor u Guantanamu", rekao je Obama.

Tri godine prije kraja svog drugog i posljednjeg mandata u Bijeloj kući, Obama je ponovno strastveno govorio o potrebi da se svijet bori protiv globalnog zagrijavanja. "Klimatske promjene su činjenica", ponovio je Obama.

Govoreći o odnosima s Iranom, Obama je rekao da će se predsjedničkim vetom usprotiviti bilo kakvom uvođenju novih sankcija protiv Teherana, dok traju međunarodni pregovori o postizanju sveobuhvatnog sporazuma o nuklearnim ambicijama Irana.

"Sankcije koje smo ranije donijeli omogućile su pregovore. Ali dopustite mi da jasno kažem - ako mi Kongres pošalje novi zakon o sankcijama koje bi mogle ugroziti te pregovore, ja ću uložiti veto", rekao je.

"Zbog naše nacionalne sigurnosti, moramo dati diplomaciju šansu da uspije", kazao je Obama dodajući, kako bi umirio strahovanja Izraela zbog njegove politike prema Iranu, da "židovska država zna da će uvijek imati Ameriku na svojoj strani".

Američki predsjednik se u svom jednosatnom govoru uglavnom bavio unutarnjopolitičkim temama, dok se pokušava oporaviti od teške pete godine na vlasti u kojoj njegovi zakoni o imigraciji i kontroli oružja nisu prošli u Kongresu, zdravstvena reforma suočena je s brojnim poteškoćama, te je izostao jasan američki odgovor na međunarodne krize poput rata u Siriji.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da su Sjedinjene Države nezadovoljna zemlja - anketa NBC Newsa i Wall Street Journala objavljena u utorak pokazuje da čak 68 posto Amerikanaca smatra kako se od dolaska Obame u Bijelu kuću stanje u zemlji pogoršalo ili je stagniralo.

Opisujući stanje u SAD-u ispitanici su se služili terminima poput "podijeljeni", "u problemima" ili "pogoršanje", pokazala je anketa.

29.01.2014. 08:03:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    peder
    29.01.2014. 10:12
    peder
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh