« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
MA DA

Obama našao krivce za gospodarstvo - republikance

Barack Obama pokušao je u utorak okrenuti gnjev birača zbog slabosti američkog gospodarstva prema republikancima u Kongresu

Obama se ponaša kao Jaca
Više o

Barack Obama

,

gospodarstvo SAD-a

Američki predsjednik Barack Obama pokušao je u utorak okrenuti gnjev birača zbog slabosti američkog gospodarstva prema republikancima u Kongresu dok je nastojao privući ruralne Amerikance u turneji kroz saveznu državu Iowu ključnu za izbore.

Obama je objavio mjere za podsticanje zapošljavanja u seoskim zajednicama što je njegov najnoviji napor u borbi protiv nezaposlenosti koja je zastala iznad 9 posto unatoč ranijim inicijativama Bijele kuće za jačanje zapošljavanja.

Govoreći u saveznoj državi Iowi koja je ključna za izbore demokrat Obama je prikazao republikance kao one koji blokiraju napredak gospodarstva.

"Mogli bismo učiniti više kad bi Kongres pokazao volju da se uključi", rekao je on u Peosti govoreći o mjerama za otvaranje novih radnih mjesta koje nastoji ostvariti u slobodnoj trgovini, porezu na plaće i izgradnji auto-cesta.

"Jedino što nas zadržava je naša politika. Jedino što nas sprječava u donošenju zakona koje sam upravo spomenuo je odbijanje frakcije u Kongresu da zemlju stavi ispred stranke i to mora prestati", rekao je Obama.

Obamine su ruke vezane podijeljenim Kongresom u kojem republikanci kontroliraju Zastupnički dom i protive se bilo kakvim značajnijim mjerama trošenja kako bi se stimulirao rast.

Obamin ponovni izbor za predsjednika 2012. na koji su komentatori prije nekoliko mjeseci gledali kao na izvjestan sada je manje vjerojatan zbog lošeg stanja američkog gospodarstva.

Popularnost Kongresa je pala rekordno nisko u SAD-u u najnovjim istraživanjima javnoga mišljenja i Obama koristi svaku priliku da se distancira od gnjeva usmjerenog na politički zastoj u Washingtonu.

Svoju trodnevnu turneju po Minnesoti, Iowi i Illinoisu započeo je u ponedjeljak.

17.08.2011. 08:51:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh