« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
ŽEŠĆE NEGO PRIJE

Obama: Mi smo u ratu!

Predsjednik je preuzeo je dio odgovornosti za napad na američki zrakoplov u prosincu i najavio nove mjere sigurnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Delta Air Lines

,

Al-Kaida

Američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je najavio niz novih koraka usmjerenih na sprječavanje mogućih terorističkih napada na SAD, preuzimajući na sebe odgovornost za propust u radu obavještajnih službi koji je omogućio pokušaj bombaškog napada na američki zrakoplov na Božić.

Upozoravajući na propuste, Obama je rekao kako su prva crta obrane SAD-a "pravodobne i točne" obavještajne informacije koje su primjereno integrirane.

"To se nije događalo prije pokušaja napada 25. prosinca", rekao je Obama u izjavi medijima u Bijeloj kući, izbjegavši izdvojiti pojedine dužnosnike administracije odgovorne za te propuste.

"Manje sam zainteresiran za prebacivanje krivnje, a više za učenje iz pogrešaka. Kada sustav ne uspije, to je moja odgovornost", istaknuo je.

Također je ocijenio kako činjenica da je izvedena urota protiv leta Northwesta "nije krivnja pojedinca ili organizacije, već sustavan neuspjeh među više organizacija i agencija".

Obama je najavio četiri koraka koja će poduzeti obavještajna zajednica: dodjeljivanje konkretnih odgovornosti za slijeđenje tragova terorističkih prijetnji, brže distribuiranje obavještajnih izvješća, jačanje analitičkih procesa, te poboljšanje kriterija za dodavanje osoba na popise za praćenje terorista.

Obećavajući da neće "ostaviti niti jedan kamen neprevrnut" u traženju boljih načina da zaštititi Amerikance, Obama je također pozvao na bolje skeniranje u zračnom prometu što će, po njemu, zahtijevati "velika ulaganja".

"Mi smo u ratu, mi smo u ratu protiv Al-Kaide", kazao je američki predsjednik.

Umar Faruk Abdulmutalab, 23-godišnji Nigerijac, optužen je za pokušaj uništavanja zrakoplova Northwest Airlinesa s 290 putnika i članova posade dok se približavao Detroitu na Božić. Umjesto detonacije, izazvao je zapaljenje razornog eksploziva PETN skrivenog u donjem rublju, a putnici i članovi posade su ga svladali i ugasili manji požar.

Obama je rekao da će promjene koje je naredio "poboljšati sposobnost obavještajne zajednice za prikupljanje, dijeljenje, integriranje i analizu obavještajnih podataka, te za brzo i učinkovito djelovanje".

Najavio je da je vlada već osigurala milijardu dolara za poboljšanje tehnologije skeniranja u zračnim lukama u SAD-u, dodajući kako će svakodnevno osiguravanje tisuća letova u Americi zahtijevati značajna ulaganja u mnogim područjima.

Američka administracija također je objavila deklasificiranu verziju izvješća o incidentu s Abdulmutalabom, u kojemu se ističu manjkavosti američkog obavještajnog sustava prije pokušanog bombaškog napada.

U njemu se navodi kako je vlada "imala dovoljno informacija" da spriječi urotu i identificira Abdulmutalaba kao vjerojatnog pripadnika Al-Kaide i spriječi njegov ulazak na let iz Amsterdama za Detroit.

Pogranična služba je navodno izdvojila Abdulmutalaba kao sumnjivog dok je letio iz Amsterdama, a agenti carine su se spremali za njegovo ispitivanje po slijetanju u Detroit. (hina/metro-portal)

08.01.2010. 06:51:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    08.01.2010. 08:56
    naravno, bez rata bi vaš vojno industrijski kompleks propao, zato ste u vječnom sukobu i ako treba izmišljate 'neprijatelja' :-P
  2. avatar
    donhuangenaro
    08.01.2010. 08:57
    jer rat je unosan biznis :-P
  3. avatar
    emin
    08.01.2010. 10:29
    USA i Obama se cude sto su u ratu koji vodi jos od drugog svjetskog rata sa razlicitim zemljama osim zapadnih i sto te ratove gubi jedan za drugim ali joj zato ratna indusrija stvara dobit, koliko ce joj dugo to pomoci u razrusenoj ekonomiji?
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh