« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci

Obama i dalje popularan, ali ne i njegova politika

Gotovo tri od četiri Amerikanaca, ili 74 posto, kažu da im se predsjednik Obama osobno sviđa. No, samo 42 posto voli i njegovu politiku.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

politika

,

ankete

Nova anketa pokazala je u ponedjeljak da se većini Amerikanaca predsjednik Barack Obama osobno sviđa, ali su oštro podijeljeni oko njegove politike, piše Hina.

Anketa Sveučilišta Quinnipiac pokazuje da većina Amerikanaca smatra Obamu osobno dopadljivim. Ali kada je riječ o njegovoj politici, zemlja je podijeljena, kazao je stručnjak za ispitivanja javnog mnijenja Peter Brown, za radio Glas Amerike.

"Gotovo tri od četiri Amerikanaca, ili 74 posto, kažu da im se predsjednik Obama osobno sviđa. No, samo 42 posto voli i njegovu politiku. To je vrlo veliki jaz i otvara pitanje oko njegova reizbora - hoće li prevladati njegova osobnost ili njegova politika", rekao je Brown. Obama tvrdi da neki aspekti njegove gospodarske politike donose ploda. Najnoviji je izvještaj pokazao da je nezaposlenost sada ispod devet posto, na najnižoj razini u gotovo dvije godine. Potpora za obnašanje predsjedničke dužnosti Obami se poboljšala u više anketa tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, no politički analitičari kažu kako njegovi izgledi za ponovni izbor najviše ovise o poboljšanju gospodarskkog stanja u SAD-u.

Analitičar Charlie Cook izjavio je za javnu televiziju C-SPAN da je stanje s radnim mjestima od ključne važnosti za izbore 2012. godine. "Rado bih znao stopu nezaposlenosti jer mislim da će u konačnici to biti najvažnije. Ne kažem da republikanski kandidat nije važan, ali izbori su referendum o aktualnom predsjedniku pod broj jedan, a pod broj dva ljudi glasuju iz svojih ekonomskih interesa", rekao je Cook.

Kampanja se sporo razvija u oporbenom, republikanskom taboru, a očekuje se da će više potencijalnih republikanskih kandidata u idućih nekoliko mjeseci i formalno objaviti da ulaze u utrku za predsjedničku nominaciju. Ispitivanje instituta Gallup u ponedjeljak je pokazalo da među republikancima nema izrazitog favorita, te da najveću potporu ima Mike Huckabee s 18 posto glasova, a slijede ga Sarah Palin i Mitt Romney s po 16 posto glasova, među republikanskim biračima i nezavisnim biračima naklonjenim republikancima.

08.03.2011. 08:13:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh