« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
U POSJETU OBAVJEŠTAJCIMA

Obama branio spornu objavu memoranduma CIA-e

SAD su jače i sigurnije kada mogu pokazati snagu svojih vrijednosti, uključujući i vladavinu prava.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Barack Obama

,

CIA

,

Al Qaida

,

Michael Hayden

,

Leon Panetta

,

waterboarding

,

CIA mučenje

,

Langley

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je prvi puta posjetio sjedište Središnje obavještajne agencije CIA-e, u nastojanju da smiri buru unutar obavještajne zajednice zbog objave tajnih memoranduma o metodama ispitivanja osumnjičenih za terorizam.

"Ne budite obeshrabreni s onim što se dogodilo posljednjih nekoliko tjedana. Ne budite obeshrabreni time što smo trebali priznati da smo možda imali neke greške, tako učimo", rekao je Obama u sjedištu CIA-e u Langleyu, u Virginiji, kraj Washingtona.

"Želim reći da razumijem, kako je teško kada se od vas traži da zaštitite Amerikance protiv ljudi koji nemaju skrupula i rado bi ubijali nevine", rekao je Obama.

Naglasio je kako je morao objaviti dokumente zbog "izvanrednih okolnosti koje su okruživale te memorandume, posebno činjenice da je toliko informacija već objavljeno. Tajna priroda tih informacija već je bila kompromitirana".

Svoju zabranu kontroverznih metoda ispitivanja, poput 'waterboardinga' - simuliranog pogubljenja utapanjem, koje se opisuju u spornim memorandumima, Obama je obrazložio ocjenom da su Sjedinjene Države "jače i sigurnije" kada mogu pokazati snagu, ali i "snagu svojih vrijednosti, uključujući i vladavinu prava".

"Ono što SAD čini posebnim, jest upravo činjenica da smo se mi spremni držati svojih vrijednosti ne samo kada je to lako, nego i kada smo prestrašeni i pod prijetnjom, ne samo kada se očekuje da to učinimo" Barack ObamaIako poštivanje vladavine prava može otežati borbu sa skupinama kao što je Al Qaida, to je u konačnici razlog zašto SAD "pobjeđuje svoje neprijatelje i zašto je na dobroj strani povjesti", dodao je Obama.

Direktor CIA Leon Panetta, u svom je istupu obećao da će CIA poštivati predsjednikovu zapovjed o zabrani kontroverznih metoda ispitivanja. Također se suglasio kako je moguće istodobno braniti zemlju i njezine vrijednosti.

Osoblje CIA-a s burnim je pljeskom i povicima dočekalo Obamu i pozdravilo njegov govor, tako da je i direktor Panetta izrazio iznanađenje, rekavši kako je to "vrlo topla dobrodošlica, od skupine koju bi trebali činiti nečujni ratnici".

Prethodni direktor CIA Michael Hayden, koji je agenciju vodio od 2006. do 2009., u nedjelju je kritizirao odluku o objavi četiri tajna memoranduma, kao "potkopavanje rada CIA-e" i podupiranje terorističkih skupina kao što su Al Qaida.

I drugi bivši visoki obavještajni dužnosnici, te mnogi republikanski čelnici osudili su objavu memoranduma dužnosnika Busheve administracije, koji sadrže pojedinosti o načinima izvlačenja informacija od osumnjičenih za terorizam od 2002. do 2005. godine.

Osim ozloglašenog 'waterboardinga', koji je protiv dvojice vodećih zatočenika iz Al Qaide - Khalih Sheikh Mohammeda i Abu Zubaydaha, navodno primjenjen 266 puta, sporne metode uključuju uskraćivanje sna do 11 dana, prisilnu nagost, držanje u neugodnim položajima, te tzv. 'walling', udaranje sa zatočenikom u zid.

Michael Hayden je u programu TV Fox News precizirao da se radilo o "lažnom, elastičnom zidu", te da je zatočenik imao zaštitni ovratnik.

Zubaydah je, prema memorandumima, zatvaran u sanduk s insektima, kako bi se u ispitivanju iskoristio njegov strah od insekata, što je metoda kao da je 'posuđena' iz romana "1984." Georgea Orwella. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 12:39:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh