« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca

Dramatičan rast nezaposlenosti u Danskoj

Nezapamćen rast nezaposlenosti na sjeveru Europe

(Corbis)
Više o

Danska

,

rast nezaposlenosti

Danska središnja banka upozorila je ovih dana na dramatičan porast nezaposlenosti u zemlji poznatoj po najmanjoj stopi nezaposlenosti u Europi, a očekuje se i pad gospodarskog rasta za 2 posto kao izravna posljedica globalne gospodarske krize.

Analitičari središnje banke procijenili su u svom najnovijem izvješću o gospodarskom stanju u zemlji kako bi broj nezaposlenih mogao sa sadašnjih 60 tisuća porasti na 190 tisuća. Danska inače bilježi nisku stopu nezaposlenosti od 3 posto, no službena statistika upozorava na snažan rast krize koja potresa drugo najkonkurentnije gospodarstvo u Europi.

Danska je suočena s najvećim brojem tvrtki u stečaju u posljednjih 30 godina. U ožujku je zabilježen rekordan broj stečajeva. Propalo je ili je zatvoreno 528 tvrtki, dok je u veljači bankrotiralo njih 516.

Financijska je kriza najviše pogodila trgovinu na malo i transportnu industriju, u kojima je prošlog mjeseca u stečaj otišlo 156 tvrtki. U građevinskoj industriji propale su 93 tvrtke te oko stotinu u prodaji automobila i motorkotača. I mnoge su druge tvrtke i trgovine na danskom tržištu zatvorene ili u velikim teškoćama zbog nemogućnosti dobivanja bankovnih zajmova, zamjetnog pada osobne potrošnje i proizvodnje.

U kolapsu je i danski izvoz. U veljači je zabilježen pad izvoza za 18,5 posto, što predstavlja izravan gubitak prihoda od 10 milijardi kruna (što po vrijednosti odgovara hrvatskim kunama). Nastavi li se taj trend, 2009. mogla bi biti zapamćena kao najgora izvozna godina za zemlju poznatu po učestalom trgovinskom suficitu, ocijenio je ekonomist u Danskoj banci ( Danske bank) Tore Damgaard Stramer. On smatra da bi ovogodišnji izvozni rezultati mogli biti 6 posto manji nego u 2008., što bi bio najveći godišnji pad danskog izvoza od 1946. godine. Ipak, s obzirom da pada i uvoz robe, Danska još uvijek bilježi pozitivnu trgovinsku bilancu. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 12:42:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh