« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
MIJEŠANJE ZAPADA

O promjenama u Libiji može odlučiti samo narod

Libija je spremna održati izbore i reformirati svoj politički sustav, ali samo narod može odlučiti hoće li Moamer Gadafi ostati na njezinu čelu

Fotografija vijesti
Više o

Libija

,

zapad

,

promjene

,

narod

"Mi možemo imati bilo kakav politički sustav, bilo kakvu promjenu: ustav, izbore, bilo što, ali to mora odlučiti narod", rekao je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim na tiskovnoj konferenciji.

"Tko ste vi, zapadnjaci, da odlučujute što Libijci trebaju učiniti? Zašto zapadne vlade ne kažu: libijski narod mora odlučiti hoće li libijski vođa otići ili ostati, hoće li zemlja imati ovakav ili drugačiji politički sustav?", naglasio je, odgovarajući na pitanje vode li se o tome pregovori sa Zapadom.

Ibrahim je kazao da nitko izvana Libiji ne može nametati uvjete, čak i kada je zemlja spremna na razgovore o prijedlozima o uvođenju demokracije, transparentnosti, slobode medija ili protukorupcijskih zakona. Još je jednom naglasio da vladine snage ne sudjeluju ni u kakvim napadima na civile.

Libijska televizija u ponedjeljak navečer u živo je prikazala Moamera Gadafija kako pozdravlja pristaše iz terenskog vozila koje je izašlo ispred njegove rezidencije Bab al-Azizije u Tripoliju. Gadafi im je kratko mahao kroz otvoreni krov.

U međuvremenu je američko ministarstvo financija objavilo da je ukinulo sankcije protiv bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Muse Kuse. On sada može raspolagati svojom imovinom i računima u Sjedinjenim Državama. Ministarstvo je objavilo kako je taj potez namijenjen ohrabrenju ostalih dužnosnika iz Gadafijeva okružja da ga napuste.

05.04.2011. 08:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    05.04.2011. 09:23
    Da nemate to što imate Zapad bi vas u cijelosti pustio na miru i imali biste pravo odlučivanja o svojoj sudbini, a ovako to ne ide iz jednostavnog razloga jer ste prebogati i interesna povijest velikih nad malima se samo ponavlja, a sve u ime neke šatro demokracije i još perfidnijeg altruizma ...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh