« Ekosfera
objavljeno prije 2 sata i 59 minuta
NARAVNO!

Nužno je postavljanje edukativnih tabli

Prijatelji životinja pozivaju lokalne zajednice da educiraju građane i turiste o poštivanju morskog života

Evo, recimo, ovakve...
Evo, recimo, ovakve... (Arhiva)
Više o

more

,

edukativne table

S obzirom na nedavni slučaj kada su turisti iz uvale Trstena na otoku braču izvadili pet strogo zaštičenih plemenitih periski iz mora, Prijatelji životinja podsjećaju na nužnost djelovanja i edukacije kako bi se isto spriječilo u budućnosti. Naime, njihova kampanja „Poštujmo život u moru" osmišljena je u svrhu educiranja javnosti o problemima s kojima se suočavaju Jadransko more i ostala mora i oceani našega planeta. U sklopu kampanje ponudili su priobalnim gradovima i općinama vizuale i pripremu za tisak za natpisne ploče koje mogu postaviti na plažama u svrhu upozorenja i edukacije mještana te domaćih i stranih turista. 

Prijatelji životinja navode: "Važno je da smo svjesni da se na plažama i u moru može uživati bez ometanja njezinih morskih stanovnika, a poruka koju trebamo poslati djeci jest da promatraju životinje, da brinu o čistoći njihova staništa, da nasukanoj morskoj životinji pomognu tako da ju vrate u more, a ne da ih love, vade iz mora i ozljeđuju."

Jedan od problema koji žele istaknuti jest pecanje uz obalu i izvlačenje morskih životinja iz mora. Pecanje uz obalu u vrijeme turističke sezone te ribe i ostale morske životinje koje polako umiru na suncu na našim plažama i obalama mučni su prizori. Također, ne treba smetnuti s uma i sigurnost kupača i plivača koji se znaju uplesti ili zakvačiti za udice tijekom plivanja i ronjenja. To je nešto što se može i treba promijeniti.

Osim što se na Jadranu ne može loviti bez posebne dozvole izdane od strane Uprave za ribarstvo, Pravilnik o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (članak 6. stavak 4.) dodatno omogućuje lokalnoj samoupravi da u potpunosti zabrani ribolov na takvim lokacijama, a Prijatelji životinja ih žele potaknuti da idu u tom smjeru.

Osvrću se i na činjenicu da je u Sredozemlju zbog kočarenja i izlova riba u posljednjih 50 godina izgubljeno 41% morskih sisavaca i 34% ukupne količine ribe. Od toga su najveći gubici zabilježeni upravo u Jadranskome moru s gubitkom od pola populacije.

Iako su poneke mreže napravljene za hvatanje određene vrste ribe ili rakova, u mrežama pridnenih koća se nalazi apsolutno sve što im se nađe na putu, od dupina, riba, rakova, morske vegetacije, trpova, zvjezdača, školjaka, koralja, ostalih morskih sisavaca i morskih kornjači uključujući ugrožene i zaštićene životinjske vrste. Posljednjih 65 godina koćarice s pridnenim koćama su odbacile preko 400 milijuna tona životinja koje nisu bile namijenjene ulovu bilo u mrtvom ili umirućem stanju. 

Prijatelji životinja mole sve i da potpišu peticiju za zabranu pridnenih koća na www.zabranimo-koce.net. Peticija će se također moći potpisati na predstojećem 16. ZeGeVege festivalu koji će se održati 6., 7. i 8. rujna na Europskom trgu u Zagrebu od 9 do 21 sati.

Zaključuju da građani također individualno mogu pridonijeti zaštiti i poštivanju našega mora tako što neće sudjelovati u rekreacijskom i sportskom ribolovu te time što će barem smanjiti jesti ribe i ostale njegove stanovnike, ako već ne u potpunosti izbaciti iz prehrane.

Više informacija o kampanji „Poštujmo život u moru" može se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr

24.07.2024. 11:19:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.07.2024. 13:50
    Tako je
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh