« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
SAVJETI

Poštujte pravla ponašanja kad susretnete morske životinje

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije u srijedu je pozvalo građane na poštivanje pravila ponašanja prilikom susreta s dupinima, kitovima i morskim kornjačama

Pazite kako se ponašate!
Pazite kako se ponašate! (Arhiva)
Više o

kitovi

,

dupini

,

kornjače

,

morske životinje

,

susreti

Kitovi, dupini i morske kornjače ključni su za morske ekosustave, no ugroženi su zbog ljudskih aktivnosti poput prelova, slučajnog ulova, buke, zagađenja i namjernog ubijanja. Ministarstvo stoga podsjeća na nekoliko važnih pravila koja treba imati na umu prilikom susreta s tim životinjama.

U blizini morskih životinja važno je ne usmjeravati plovilo direktno prema životinjama te se približavati polako, brzinom manjom od pet čvorova i slijediti njihov smjer bez iznenadnih zvukova motorom. U krugu od 100 metara od životinje smije biti samo jedno plovilo, a u krugu od 200 metara ne više od tri plovila.

"Nemojte ostajati u njihovoj blizini dulje od 30 minuta, a ako kod životinja primijetite znakove uznemirenosti ili primijetite majke s mladuncima, odmah napustite područje susreta promjenom smjera, bez ubrzavanja", stoji u priopćenju ministarstva.

Zbog sigurnosti građana i životinja, ne preporučuje se plivanje ni ronjenje sa životinjama te ih se ne smije hraniti ni dodirivati. Osim toga, životinje mogu slučajno progutati plastični otpad što može uzrokovati njihovo ugibanje. Stoga iz ministarstva upozoravaju građane da ne bacaju smeće u more i ne ostavljaju ga na obali i plažama.

Sve vrste kitova i morskih kornjača u Jadranu strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Svako namjerno uznemiravanje, hvatanje i ubijanje strogo su zabranjeni.

Iz ministarstva pozivaju građane da, ako uoče slučaj namjernog uznemiravanja strogo zaštićenih vrsta, prijave Državnom inspektoratu putem obrasca na njihovoj web stranici: https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83.

Za prijavu ozlijeđene, bolesne ili uginule jedinke morskog sisavca ili kornjače, treba se obratiti broju 112 ili Zavodu za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije putem web obrasca za dojavu ili e-pošte: vrste@mzozt.hr.

25.07.2024. 07:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh