« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
SAVEZNICI?!

NSA špijunirala i EU

Europska unija je bila jedna od meta Američke NSA, optužene za špijuniranje svjetskih elektroničkih komunikacija u sklopu programa Prism

Nema koga nisu snimali ...
Nema koga nisu snimali ... (Arhiva)
Više o

špijuniranje

,

NSA

,

Edward Snowden

,

PRISM

Der Spiegel temelji svoje optužbe na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena.

U jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao 'strogo povjerljiv', NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu. Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila eletronička pošta i unutrašnji dokumenti.

Predstavništvo EU-a u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

NSA je čak proširila svoje operacije do Bruxellesa. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU-a su otkrili sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, piše der Spiegel.

EU je 2003. objavila da je otkrila sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel.

U utorak je Europska unija tražila od Sjedinjenih Država da joj čim prije odgovori na pitanja o programu američkog nadzora Prism.

30.06.2013. 05:46:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh