« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
MA DAJ!?

Angela Merkel snimila video čestitku?!

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u subotu video porukom dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, podsjetivši kako Hrvatska treba još napredovati

Hrvatska se mora promijeniti, kaže Angela
Hrvatska se mora promijeniti, kaže Angela (Screenshot YouTube)
Više o

Angela Merkel

,

ulazak u EU

,

video

,

čestitka

'Prekosutra će Hrvatska postati članica Europske Unije. Europska će unija tada imati 28 država članica i radujemo se novoj članici', rekla je Merkel na početku poruke. Njemačka je kancelarka podsjetila da je Hrvatska 2004. stupila u proces pristupa EU, kad su započeli 'višegodišnji naporni pregovori'. 'Hrvatska se morala promijeniti, otvaranje svakog poglavlja značilo je potrebu provedbe novih reformi', podsjetila je.

'Čestitam Hrvatskoj, što je zajedno s nama prešla taj put i što nam je uspjelo da sad Hrvatsku primimo kao novu članicu', poručila je njemačka kancelarka, uz napomenu da pristupom EU ne prestaje 'politički rad'. 'Posebice u području pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije trebaju se poduzeti daljnji koraci', rekla je, upozoravajući i na potrebu provedbe daljnjih reformi u području gospodarstva i tržišta rada.

'Ali to ne vrijedi samo za novu članicu Hrvatsku, to vrijedi za sve nas. Jer Europa živi u svijetu koji se mijenja i mi moramo uvijek iznovapokazivati da smo konkurentni i da možemo izvoziti naše proizvode kako bi u našim zemljama nastajala nova radna mjesta'.

Merkel je podsjetila na činjenicu da se Hrvatska nalazi na području što ga je obuhvaćala bivša Jugoslavija i da je druga članica EU s toga područja. 'To znači i da se držimo zadane riječi. Rekli smo da sve zemlje zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupa Europskoj uniji. Primjer Hrvatske pokazuje i da je taj put dug, jer od 2004. do 2013. predstavlja dugačko vremensko razdoblje'.

Njemačka kancelarka posebno se osvrnula na Hrvate u Njemačkoj u kontekstu pristupa Hrvatske EU. 'Radujem se za 220.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj, jer sad će oni imati mnoge olakšice. EU je znači ne samo dobila dodatnih četiri milijuna dodatnih građanki i građana koji žive u Hrvatskoj, nego će i Hrvati u Njemačkoj od sada moći sudjelovati na komunalnim i europskim izborima i imati mnoge administrativne olakšice', rekla je.

'Sve u svemu: Dobro došla Hrvatska u Europsku uniju!', zaključila je njemačka kancelarka svoju video poruku.

29.06.2013. 15:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh