Metro-portal.hr

objavljeno 30.06.2013. 05:46:00
SAVEZNICI?!

NSA špijunirala i EU

Europska unija je bila jedna od meta Američke NSA, optužene za špijuniranje svjetskih elektroničkih komunikacija u sklopu programa Prism

Nema koga nisu snimali ...
Nema koga nisu snimali ... (Arhiva)

Der Spiegel temelji svoje optužbe na povjerljivim dokumentima do kojih je došao preko bivšeg američkog savjetnika NSA-e Edwarda Snowdena.

U jednom od tih dokumenata iz rujna 2010. koji je obilježen kao 'strogo povjerljiv', NSA opisuje kako je špijunirala diplomatska predstavništva Europske unije u Washingtonu. Uz mikrofone postavljene u zgradi, izveden je i ulaz u informatičke mreže preko kojih se pratila eletronička pošta i unutrašnji dokumenti.

Predstavništvo EU-a u UN-u je bilo pod nadzorom na isti način, pokazuju ti dokumenti.

NSA je čak proširila svoje operacije do Bruxellesa. Prije više od pet godina sigurnosni stručnjaci EU-a su otkrili sustav prisluškivanja na telefonskoj mreži i internetu u zgradi Justus-Lipsius, glavnom sjedištu Vijeća EU, sve do glavnog stožera NATO-a u Bruxellesu, piše der Spiegel.

EU je 2003. objavila da je otkrila sustav telefonskog prisluškivanja ureda u nekoliko zemalja, među kojima u Francuskoj i Njemačkoj. Nije poznato radi li se o istom slučaju o kojem piše Der Spiegel.

U utorak je Europska unija tražila od Sjedinjenih Država da joj čim prije odgovori na pitanja o programu američkog nadzora Prism.

30.06.2013. 05:46:00
http://metro-portal.hr/nsa-spijunirala-i-eu/79014/