« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Spektakularna proslava

NR Kina sutra slavi 60. rođendan

Spektakularni program koji uključuje vojnu paradu i najveći svjetski vatromet, uz neviđene mjere sigurnosti

(Getty Images)
Više o

Kina

,

proslava

,

60 godina

"Narodna Republika Kina, narodna vlada, danas su stvoreni", proglasio je u subotu, 1. listopada 1949., tada 55-godišnji vođa kineske revolucije Mao Ce Tung komunističku državu od 476 milijuna ljudi.

U današnjoj Kini od 1,3 milijardi stanovnika, jednoj od rijetkih preostalih komunističkih zemalja, proslavu su mjesecima pripremale vojska i bataljuni dobrovoljaca koji će sudjelovati u mimohodu u Pekingu uz alegorijska oklopna kola, ples i pjesmu u čast režima i njegovih dostignuća.

Za osiguranje svečanosti angažirano je više policajaca nego za Olimpijske igre 2008., uz snažnu medijsku propagandu i stroži nadzor interneta i stranih novinara.

Pripreme su trajale mjesecima i znatno otežale život za 17 milijuna stanovnika Pekinga, kojima su vlasti preporučile da program prate putem televizijskih ekrana. "Za većinu javnosti, pristup Tiananmenu bit će nemoguća misija", upozorio je u najnovijem izdanju dnevni list China Daily.

Poslije govora kineskog predsjednika Hua Jintaoa slijedit će mimohod Narodne oslobodilačke armije u 10 sati po mjesnom vremenu (ponoć sa srijede na četvrtak po srednjoeueorpskom). Mimohod će završiti na Trgu Tiananmen pred okupljenim kineskim vodstvom i članovima diplomatskog zbora, a bit će izložen i potpuno nov portret Mao Ce Tunga.

Parada vojske trajat će sat vremena

Kineska vojska, najveća u svijetu po broju pripadnika, vojnom će paradom predstaviti "52 tipa vojne opreme koja je 100 posto kineske proizvodnje, a 90 posto te opreme bit će prvi put predstavljeno javnosti", objavio je general Gao Jianguo, glasnogovornik parade koju će nadlijetati 150 aviona.

Defile će trajati 66 minuta i s velikom će ga pozornošću pratiti strani vojni stručnjaci željni doznati hoće li Kina predstaviti novu inačicu balističke interkontinentalne rakete Dongfeng 31 i borbeni zrakoplov Jian-10.

Oko 100.000 studenata, školaraca i radnih ljudi sudjelovat će u mimohodu.

Kineska središnja vlast, zabrinuta zbog nemira koji su lani i ove godine potresali pokrajine nastanjene manjinama, Tibet i Xinjiang gdje uglavnom žive Ujguri, posebnu će pozornost posvetiti manjinama.

Na obodu Tiananmena podignuto je stoga 56 stupova u crveno-zlatnoj boji kineske zastave, svaki kao simbol jedne od manjina u golemoj Kini.

Navečer će pekinško nebo osvijetliti "najveći vatromet na svijetu", čiju režiju potpisuje Zhang Yimou, (redatelj filma "Heroj"), koji treba potrajati 33 minuta. (Hina/Metro-portal)

30.09.2009. 16:14:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh