« Film
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Novo u zagrebačkim kinima - 03. prosinca

POGLEDAJTE TRAILERE: Mnogo akcije, mnogo smijeha, mnogo pustolovina ukratko ono je što ćete vidjeti u filmskim novitetima od četvrtka

Clyde Shelton (Gerard Butler) osvećuje se sistemu
Clyde Shelton (Gerard Butler) osvećuje se sistemu (Screenshot)
Više o

Cinestar

,

Movieplex

,

zagreb-info

,

novo u kinima

,

astro boy

,

ozbiljan čovjek film

,

građaninj opasnih namjera film

Ovog tjedna imamo dva uzorna obiteljska čovjeka koji izgube obitelj, jedan na brutalan, drugi na tragikomičan način. Da sve ne bi bilo crno i tmurno, u kina dolazi i fantastična priča o malom robotu koji u svijetu animiranog filma već 60-ak godina ima status legende.

Sam protiv svih

Čovjek koji je izgubio sve, sposoban je za sve. Ovom rečenicom bi se ukratko mogao opisati novi akcijski uradak proslavljenog F. Garyja Graya pod nazivom "Građanin opasnih namjera". Onima koji vole biti prikovani za stolicu uz konstantnu napetost ovaj film će premašiti očekivanja.

Naime, Clyde Shelton (Gerard Butler) uzorit je građanin, otac i suprug kojemu tijekom pljačke žena i kćer bivaju ubijene na okrutan način. Ubojice su uhvaćene, ali na scenu stupa pravosudni sustav. Nick Rice (Jamie Foxx), nadobudni je tužitelj iz Philadelphije koji preuzima slučaj i okončava ga nagodbom s ubojicama - jednom od kriminalaca nudi blažu kaznu u zamjenu za svjedočenje protiv drugog kriminalca.

Nakon deset naizgled mirnih godina, ubojica i sam biva ubijen, a Clyde Shelton priznaje ubojstvo. Mrtav hladan. Sheldon upozorava Nicka, tužitelja, da mora popraviti sustav pravde koji je u potpunosti zakazao kad se radi o smrti njegove žene i djeteta inače će smrt početi posjećivati sve sudionike suđenja.

Rečeno, učinjeno - mislimo na Sheldona, naravno. Iz svoje zatvorske ćelije organizira i provodi spektakularna ubojstva koja su istovremeno i nepredvidiva i nemoguća za spriječiti. Nicik je jedini koji može nešto učiniti, no hoće li uspjeti u okršaju sa briljantnim sociopatom izići kao pobjednik? Saznajte 03. prosinca u Cinestaru.

 

Inače, sve popularniji Gerard Butler glumi i dijelom producira ovaj akcijski triler za koji je i sam rekao da mu je jedan od najuzbudljivijih filmova na kojima je radio. Za scenarij su odgovorni producent Lucas Foster i scenarist Kurt Wimmer koji su, iz želje da naprave priču o čovjeku kojega je izdao sustav i koji zbog toga traži osvetu, napravili fantastičan prikaz ubojice osvetnika opsjednutog namjerom da taj isti sustav nauči pameti - i to iz zatvora.

Kritičari su podijeljeni - jedni smatraju da vam se neće vratiti želja da ga odgledate ponovo iako vam se dopada, dok drugi u njemu vide samo još jedan film u nizu mainstream uradaka koji podsjeća na popularnu „Slagalicu strave", ali s elementima savjesti, što je po njima promašaj.

Okreće se kolo sreće

Još jedan dobri i uzoriti čovjek je i Larry Gopnik (glumi ga Michael Stuhlbarg, nominiran za Tony Award). Ovaj profesor fizike voli svoju obitelj, odan je suprug i otac, ali jednog dana kolo sreće mu se okreće. Sve krene po zlu! Sin ima probleme u školi, kćer je opsjednuta estetikom, lijeni brat mu je poput parazita u kući i povrh svega žena mu ima ljubavnika. On se seli iz kuće.

No, suprugin ljubavnik umire i ona mora platiti njegovu sahranu. Osim toga, i posao mu visi o niti nakon što počne dobivati niz prijetećih anonimnih pisama. Životne mudrosti i rješenje životnih problema na kraju traži od tri rabina... Kritičari su jednoglasno odlučili da se radi o vrhunskom filmu, što se u neku ruku od braće Coen i očekivalo.

"Ozbiljan čovjek" crna je komedija koja vas neće samo nasmijati već će vas natjerati i da promislite o očaju i beznađu s kojima se svakodnevno suočavamo. Film se prikazuje u Cinestaru od četvrtka, 03. prosinca.

Dobrodošli u Metro City

Astro Boy mladi je robot iz futurističkog grada Metro Cityja. Njegov tvorac je znanstvenik Tenma koji mu je ugradio posebnu plavu energiju. Ta energija omogućuje Astro Boyu da se kreće svjetlosnom brzinom, vidi poput rendgena i da leti.

Sudbina mu je namijenila put na kojem će se susresti s vojskom podzemnih robota i zemaljskih stvorenja koja su u najmanju ruku čudna. No, možda najvažnije u svoj priči, iskusit će i ljudske osjećaje. Nakon što sazna da mu je obitelj u Metro Cityju u opasnosti, prisiljen je prekinuti putovanje i vratiti se... Tek tad počinje veliko otkrivanje samoga sebe.

 

Inače, mali se robot po prvi put pojavio davne 1951. godine u manga obliku. Mali robot Osamua Tezuke postao je legendaran na samom početku, a10-ak godina kasnije doživio je i prvo televizijsko pojavljivanje u Japanu. Inače, Astro Boy sa svojim velikim upadljivim očima pokrenuo je novi val animacijskog stila poznat kao anime. Televizijska serija bila je toliko popularna da je došla i do američkih ekrana. Što se tiče ove verzije, kritičari su zadovoljni tehničkom stranom. Što se tiče same priče, mnogo je akcije i aluzija na klasike filmskog svijeta, ali u samoj tematici postoje možda preteške teme - udaljavanje, alijenacija, klasni sukobi tako da bi dječja publika možda mogla biti previše opterećena. No, uz sve pustolovine malog robota, čisto sumnjamo u to.

Film možete pogledati u Cinestaru od četvrtka 03. prosinca.

Mali podsjetnik

U Cinestaru i Movieplexu još možete pogledati zombije, svemirske kolonizatore i priču o Božiću:

Ljubitelji horor-komedija moći će uživati u najnovijem uratku "Dobrodošli u zemlju zombija". Film opisuje avanture dvojice domišljatih muškaraca koji su pronašli metode preživljavanja u svijetu kojim vladaju zombiji.

Payton i Bower (Dennis Quaid i Ben Foster) dvojica su astronauta koji se bude iz dugog hiber-sna. Njihova letjelica izgleda napušteno i potpuno prazno. Njihov prvi problem je gubitak sjećanja - ne mogu se prisjetiti ničega, ni tko su ni što uopće rade tu.Uz sve prepreke na putu ostvarenja misije i otkrivanja potpune istine, naši junaci se bore i s Pandorumom, poremećajem koji nastaje nakon hiber-sna a manifestira se u vidu paranoje, halucinacija i ubilačkih namjera.

Božićna priča, avantura je o starome škrtcu koji se mora suočiti s duhovima Božića Prošlih Sadašnjih i Budućih. Pustolovinu je osmislio Robert Zemeckis koji u svojem posjedu već ima Oscara, a klasičnu Dickensonovu priču prikazuje u posebnoj 3D tehnici koja će vjerojatno unijeti revoluciju u filmske sfere.

03.12.2009. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh