« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
NOVO CURENJE

Nafta i dalje curi, mrlja se bliži obali SAD-a

Pronašli smo novo curenje, potvrdio je Michael Abdenhoff, glasnogovornik naftne kompanije BP

(Getty Images)
Više o

nafta

,

Meksički zaljev

,

naftna platforma

,

deepwater horizon

Novo curenje zabilježeno je u četvrtak na platformi koja je potonula 22. travnja u Meksičkom zaljevu i ispušta pet puta više nafte nego što je prvotno procijenjeno, a naftna mrlja bliži se brže nego je predviđeno američkoj obali.

Usprkos naporima vlasti koje su zapalile u srijedu jedan dio naftne mrlje, crna plima bi mogla doseći već u četvrtak obalu Louisiane na jugu SAD-a, prijeteći njezinom krhkom ekosustavu velikom katastrofom, kazao je guverner te američke države Bobby Jindal.

Guverner je zatražio od saveznih vlasti hitnu pomoć za zaštitu obala, navodeći informacije "prema kojima se dio mrlje sprema doseći obalu Louisiane ranije nego je predviđeno.

"Naš apsolutni prioritet zaštita je naših građana i okoliša. Ta su sredstva primarna za ublažavanje utjecaja crne plime po naše obale", izjavio je guverner Bobby Jindal

Tjedan dana nakon nesreće, američki obalni čuvari objavili su u četvrtak da su otkrili novo curenje, procjenjujući volumen nafte koja se izljeva u more na "više od 5000 barela dnevno".

U pokušaju zadržavanja napredovanja crne plime, ekipe za intervenciju zapalile su u srijedu dio mrlje koja je dosezala 965 km površine i nalazila se tada na otprilike 26 km od Louisiane. Cilj operacije je zaštita ekosustava obala Louisiane. Platforma Deepwater Horizon, vlasništvo tvrtke Transocean, sadržavala je 2,6 milijuna litara nafte i crpila je gotovo 1,27 milijuna litara dnevno.

Potonula je nakon eksplozije i požara do kojeg je došlo 20. travnja. Jedanaest osoba smatra se nestalima.

Napori BP-a za zadržavanjem curenja propali su u utorak, usprkos korištenju četiri ruke robota koji dosežu 1500 metara u dubinu. Inženjeri žure izgraditi široki podvodni poklopac namijenjen sprečavanju curenja.

BP namjerava također izbušiti sigurnosne odvode namijenjene postavljanju posebnog sredstva za potpuno zatvaranje rupe, ali bi to moglo potrajati dva do tri mjeseca.(hina/metro-portal)

29.04.2010. 09:21:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh