« Zdravlje
objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana
PIKICE

Novo cjepivo za bebe od sljedeće godine

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci

Još jedna pikica za malce...
Još jedna pikica za malce... (Arhiva)
Više o

pneumokok

,

obavezno cijepljenje

Od iduće godine u obvezni kalendar cijepljenja u Hrvatskoj ulazi cijepljenje djece protiv bakterije pneumokoka, pa Hrvatsko pedijatrijsko društvo, uoči natječaja za odabir cjepiva, smatra kako je za Hrvatsku prikladnije 13-valentno cjepivo od 10-valentnog, jer sadrži serotipove bolesti koji su u nas učestaliji i problematični zbog visoke otpornosti na djelovanje antibiotika, istaknuto je u utorak na okruglom stolu.

Bakterija pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji (streptococcus pneumoniae) koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovu kada je riječ o upali pluća.

Kada cjepivo postane dio Nacionalnog kalendara cijepljenja, djeca će se cijepiti u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Goran Tešović kazao je kako je struka razmatrala oba cjepiva te su, s obzirom na hrvatske podatke o invazivnoj pneumokoknoj bolesti, prednost dali 13-valentnom cjepivu. 

Za razliku od PCV 10, cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa 19a, 6a i 3, pri čemu serotip 19a uzrokuju najgore oblike pneumokoknih bolesti, jer se javlja u 47 posto djece mlađe od pet godina.

Osim sprečavanja pojave teških oblika bolesti, cjepivo štiti i od neinvazivnih oblika bolesti te od širenja uzročnika unutar populacije.

Tešović kaže kako je za očekivati da bi se zbog cijepljenja smanjio pobol od upale srednjeg uha u djece za 30-40 posto, upale pluća za 50 posto, a meningitisa za 70 - 85 posto.

27.09.2018. 12:30:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh