« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KRITIČNA SITUACIJA

Novinarski sindikat priprema jednodnevni štrajk

POGLEDAJTE VIDEO - Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili na sve lošiji položaj struke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

štrajk

,

Hrvatsko novinarsko društvo

,

Sindikat novinara Hrvatske

Zastrašivanje otkazima, višegodišnji rad na određeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ugovora, rad bez plaće i doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika (RPO) samo su neki od svakodnevnih pritisaka na novinare koji rezultiraju srozavanjem profesionalnih standarda, upozorila je predsjednica SNH-a Gabrijela Galić.

Recesija koja je pogodila i medije, iskorištena je, kako je kazala, za pritisak na novinare da pristanu na smanjenje plaća. Predsjednik HND Zdenko Duka podsjetio je i na fizičke napade te ubojstva novinara u Hrvatskoj.

Podsjetivši na sedmogodišnje napore da se potpiše Nacionalni kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike zamjenik predsjednice SNH-a Marijan Belčić rekao je kako će do jeseni vidjeti može li se ta priča zaključiti, a nije isključio ni mogućnost štrajka novinara.

Nemamo više što izgubiti, o našim se problemima ne govori javno, jer o položaju novinara ne žele u svojim medijima objavljivati informacije nominalni vlasnici medija, a još manje njihovi stvarni posjednici, rekao je Belčić. "Moramo, tek upozorenja radi, zamrznuti medijsku sliku Hrvatske na barem jedan dan", poručio je. (hina/metro-portal/infopunkt)


03.05.2010. 14:38:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh