Metro-portal.hr

objavljeno 03.05.2010. 14:38:47
KRITIČNA SITUACIJA

Novinarski sindikat priprema jednodnevni štrajk

POGLEDAJTE VIDEO - Sindikat novinara Hrvatske i Hrvatsko novinarsko društvo na današnjoj su konferenciji za novinare upozorili na sve lošiji položaj struke

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)

Zastrašivanje otkazima, višegodišnji rad na određeno vrijeme po mjesec dana, rad na crno bez ugovora, rad bez plaće i doprinosa, rad u statusu tobožnjih samostalnih poduzetnika (RPO) samo su neki od svakodnevnih pritisaka na novinare koji rezultiraju srozavanjem profesionalnih standarda, upozorila je predsjednica SNH-a Gabrijela Galić.

Recesija koja je pogodila i medije, iskorištena je, kako je kazala, za pritisak na novinare da pristanu na smanjenje plaća. Predsjednik HND Zdenko Duka podsjetio je i na fizičke napade te ubojstva novinara u Hrvatskoj.

Podsjetivši na sedmogodišnje napore da se potpiše Nacionalni kolektivni ugovor za novinare i medijske radnike zamjenik predsjednice SNH-a Marijan Belčić rekao je kako će do jeseni vidjeti može li se ta priča zaključiti, a nije isključio ni mogućnost štrajka novinara.

Nemamo više što izgubiti, o našim se problemima ne govori javno, jer o položaju novinara ne žele u svojim medijima objavljivati informacije nominalni vlasnici medija, a još manje njihovi stvarni posjednici, rekao je Belčić. "Moramo, tek upozorenja radi, zamrznuti medijsku sliku Hrvatske na barem jedan dan", poručio je. (hina/metro-portal/infopunkt)


03.05.2010. 14:38:47
http://metro-portal.hr/novinarski-sindikat-priprema-jednodnevni-strajk/39186/