« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
bacač cipela

Novinar koji je bacio cipelu na Busha odslužio je kaznu

Muntazeru Al-Zaidiju sprema se veliki doček a navodno već ima ponude za posao, kao i za ulazak u politiku

(www.time.com)
Više o

Muntazer al-Zaidi

,

Al-Baghdadiya

,

bacač cipele na Busha

Muntazer Al-Zaidi, novinar iračke televizijske postaje Al-Baghdadiya, poznat po bacanju cipele na sada već bivšeg američkog predsjednika Georgea Busha, odslužio je kaznu i trebao bi danas izaći iz zatvora, javljaju svjetske agencije.

Zaidi je 14. prosinca prošle godine na konferenciji za novinare bacio svoje cipele na tadašnjeg američkog predsjednika i povikao: 'Ovo je poljubac za rastanak od iračkog naroda, pseto. Ovo je od udovica, siročadi i onih koji su ubijeni u Iraku.'

Iako je njegov čin osramotio iračku vladu, naišao je na odobravanje širom arapskog svijeta, ali i šire. Njegov lik koristio se u online igricama, na majicama, a neke žene su mu nudile svoje kćeri za udaju.

Odslužio je 9 mjeseci, iako je osuđen na tri godine zatvora zbog napada na čelnika strane zemlje, ali kazna mu je skraćena na jednu godinu te je oslobođen ranije zbog dobrog ponašanja.

- Ušao sam unutra i rekli su mi kako je stiglo pismo suca te kako će on danas biti oslobođen - rekao je jedan od Zaidove braće. Njegova obitelj ispred Bagdadskog zatvorskog centra sprema veliki doček za heroja, kakvim ga mnogi smatraju.

Brat tvrdi kako je Zaidi bio fizički zlostavljan u zatvoru te je imao slomljenu ruku, slomljena rebra i unutarnje krvarenje, no iračka vojska je odbacila te tvrdnje.

Novinar Al-Baghdadiyje imao je nevolja i prije bacanja cipele na Georgea Busha. Jednom su ga zarobili irački pobunjenici, a dvaput ga je privela na ispitivanje Američka vojska.

Navodno mu je po izlasku iz zatvora već ponuđen dobar posao i politička karijera. Katarski emir obećao mu je darovati zlatnog konja a Gadafi je izjavio je da će mu dodijeliti najviše libijske počasti.

Zaidijev brat kaže kako ne vjeruje da će Muntazer nastaviti raditi kao novinar jer smatra da će ga vlasti bojkotirati. Umjesto toga, navodno će se posvetiti humanitarnom radu.

14.09.2009. 09:56:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh