« Biznis
objavljeno prije 8 mjeseci i 5 dana
UPS!

Novi zakon za internetske divove u EU

Divovi interneta moraju u Europskoj uniji od petka, pod prijetnjom velikih kazni, poštovati stroža pravila o transparentnosti i borbi protiv ilegalnog sadržaja

Ovo će biti zabavno ;)
Ovo će biti zabavno ;) (Arhiva)
Više o

EU

,

internetski divovi

Akt o digitalnim uslugama (DSA) odnosi se na 19 najvećih društvenih mreža, internetskih trgovina i pretraživača interneta, među kojima su Google, YouTube, Amazon, Facebook, Instagram, X (bivši Twitter) i TikTok.

Te tvrtke, koje imaju svaka više od 45 milijuna aktivnih korisnika u Europskoj uniji, moraju poštovati nova pravila o borbi protiv dezinformacija, govora mržnje na internetu, dječje pornografije i krivotvorene robe i to pod nadzorom Europske komisije.

Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton ocijenio je da je 25. kolovoza "velika prekretnica".

"Korisnici interneta odsad će uživati veću zaštitu, ali i kontrolu i imat će veći izbor", istaknuo je u objavi na platformi X, dodajući da Akt o digitalnim uslugama ima za cilj i "zaštitu slobode izražavanja nasuprot arbitrarnim odlukama".

"Moje službe i ja osobno bit ćemo jako, jako strogi provjeravajući poštuju li platforme DSA", obećao je.

Za kršenje novih pravila prijete kazne koje mogu iznositi do šest posto globalnog prometa grupe te, u slučaju opetovanih teških kršenja, privremenu zabranu rada na području EU-a.

Platforme moraju korisnicima ponuditi alat kojim će lako signalizirati na nezakonit sadržaj, kako ga definiraju nacionalni ili europski zakoni, i brzo ga ukloniti. Moraju se podvrći godišnjoj neovisnoj reviziji koja će utvrditi poštuju li obveze.

27.08.2023. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh