« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
IVAN ŠUKER:

Novi zajam Svjetske banke je nagrada Vladi

Ministar Šuker se pohvalio novim zaduženjem od 200 milijuna eura istaknuvši kako niti jedna zemlja nije dobila iste uvjete bez stand by aranžmana s MMF-om

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Ivan Šuker

,

Anadras Horvai

,

Svjetska banka

,

zajam

Zajam Svjetske banke Hrvatskoj u iznosu 200 milijuna eura dijelom će se koristiti i za otplatu obveza koje dospijevaju u prva dva mjeseca ove godine, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu financija na kojoj su detaljnije o zajmu govorili potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Anadras Horvai.

Zajam je prihod proračuna, sigurno će poslužiti i za financiranje obveza koje stižu na naplatu, a u prvim mjesecima dospijevaju dvije velike tranše, istaknuo je Šuker koji kao tri osnovne namjene kredita navodi jačanje i upravljanje javnim financijama, što podrazumijeva i jačanje sustava javne nabave, jačanje sustava socijalne skrbi i jačanje učinkovitosti financijskog sektora.

Hrvatskoj će sredstva tog zajma biti na raspolaganju nakon što ugovor bude potvrđen u Saboru.

Šuker i Horvai su sredinom ovog tjedna potpisali ugovor o zajmu Svjetske banke u iznosu 200 milijuna eura, a tom zajmu za razvojnu politiku u fiskalnom, socijalnom i financijskom sektoru Hrvatske cilj je priznanje i pomoć naporima Vlade za ublažavanje utjecaja globalne gospodarske krize.

Kamatna stopa je promjenjiva, trenutno na razini oko 2 posto, a otplata je nakon 15 i pol godina.

Taj je zajam priznanje i nagrada Vladi za sve što je učinila ranije, jer ni jedna zemlja nije dobila kredit s takvim uvjetima, a da nije imala stand by aranžman (s MMF-om), istaknuo je Šuker.

"Ova će godina biti godina u kojoj će trebati mudro postupati kako bi se uspostavili uvjeti za snažniji gospodarski rast u godinama koje slijede", rekao je Horvai.

Odgovarajući na upite vezano za jučerašnje odluke Vlade o mjerama pomoći gospodarstvu, ministar Šuker je kazao kako očekuje da bi HBOR s prvim aukcijama za kredite i jamstva krenuo krajem veljače.

Vlada je jučer prihvatila odluke o mjerama za gospodarski oporavak i razvitak s dva modela aktivnog uključivanja države u kreditiranje poduzeća - modele financiranja poslovnih projekata i jamstvenog fonda, te o namjeri sudjelovanja u osnivanju fondova za gospodarsku suradnju, a resorna ministarstva imaju rok od 15, odnosno deset dana za definiranje potrebnih akata.

Komentirajući na upite novinare mjere Vlade, Horvai je kazao kako očito postoji problem financiranja poduzeća iako postoji likvidnost u sustavu, dok s druge strane banke pokazuju veću nesklonost prihvaćanju rizika.

"Određena podrška koja će pomoći otkloniti takvu situaciju svakako je dobrodošla", rekao je.

Na upit o traženjima, čak i nekih koalicijskih partnera, za rebalansom proračuna, ministar financija kaže kako u ovom trenutku za to ne vidi potrebu, "jer problema nema ni u prihodima ni u rashodima". (hina/metro-portal)

15.01.2010. 13:59:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh