« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KNEBER BOTNET

Novi virus zarazio preko 75,000 računala

Internetska pošast prikuplja korisničke podatke email računa ali i one za pristup financijskim sustavima i društvenim servisima poput Facebooka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

računala

,

Facebook

,

virus

,

kompjuteri

,

kneber botnet

,

antivirusni softver

Opet šok za internetske surfere! Pojavio se novi virus koji je prema podacima tvrtke za sigurnost na internetu NetWitness do sada zarazio preko 75,000 računala u 2,500 organizacija diljem svijeta, što uključuje i račune korisnika društvenih servisa.

Ime mu je „Kneber botnet" i sa zaraženih računala skuplja pristupne podatke za ulaz u financijske sustave, društvene mreže i emailove u koje hakeri dobivaju potpuni uvid.

Botnet je naziv za skupinu zaraženih računala koje hakeri mogu kontrolirati iz centralnog računala nakon što se virus infiltrira.

Virus je po prvi put identificiran u siječnju ove godine kad je NetWitness obavljao rutinsku uporabu i provjeru vlastitog softvera. Daljnja ispitivanja koje je proveo Herondon, također tvrtka za internetsku sigurnost iz Virginie u SAD-u, pokazala su da je virus zahvatio brojne vladine sustave i komercijalne servise kompromitirajući preko 68,000 korporativnih pristupnih podataka i ulaznih podataka za email servise kao što su Yahoo, Hotmail te društvene mreže poput Facebooka.

Prema napisima Wall Street Journala, neke od pogođenih tvrtki su Paramount Pictures, Merck & Co., Cardinal Health Inc. i brojne druge.

Za hakere se pretpostavlja da su iz Istočne Europe i da pripadaju kriminalnoj skupini koja je upala u deset američkih vladinih agencija otkrivši pritom brojne korisničke podatke vojnih email računa. Kako tvrde stručnjaci, konvencionalni i jeftini anti-virusni softver nije dovoljna zaštita od Knebera pa se preporuča dodatni oprez prilikom korištenja interneta.

18.02.2010. 14:02:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh