« Film
objavljeno prije 2 godine
FILMOVI

Novi tematski program Kinoteke

Među Novitete stižu angažirani dokumentarac Tvornice radnicima Srđana Kovačevića i španjolska komedija Veliki šef Javierom Bardemom

Vrata raja
Vrata raja (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Kinoteka

U Kinoteci kreće novi tematski program posvećen jednom od najvećih tabua suvremenog društva: neuspjehu! Kroz pet tematskih cjelina istraživat ćemo načine na koja je neuspjeh kao motiv, koncept ili posljedica oblikovao povijest filma u različitim kinematografijama i autorskim opusima. U ciklus nas uvodi tema «Točka na i» posvećena filmovima koji su označili krajeve nekog stilskog razdoblja ili karijera unutar i izvan filma.

Ciklus otvara Šeki snima, pazi se - satirična komedija u kojoj je glavnu ulogu odigrao tada popularni nogometaš kluba Crvena zvezda, Dragoslav Šekularac Šeki, a u sporednim ulogama pojavljuju se i pop-zvijezda Lola Novaković te Zdenka Kovačiček, Tereza Kesovija, Sedmorica mladih itd. Film je ispao komercijalni i kritički fijasko - stavio je točku na tzv. producentsku kinematografiju, ali i lokalnu karijeru redatelja Marijana Vajde. No šezedeset godina kasnije, Šeki je vremenska kapsula u jugoslavensku pop i celebrity kulturu s početka 1960-ih, koji djeluje puno zanimljivije nego u vrijeme u koje je nastao. U Kinoteci prikazujemo svježe restauriranu inačicu filma, a uvodnu riječ održat će filmski kritičar Željko Luketić.

Program također uključuje hollywoodskog Šekija: epski vestern Vrata raja, koji je upropastio studio United Artists, karijeru oskarovca Michaela Cimina (Lovac na jelene) i struju tzv. novog Hollywooda.

Umjetničkim i komercijalnim neuspjehom bavi se i jedan od najboljih filmova svih vremena - Građanin Kane Orsona Wellesa, priča o životu kontroverznog medijskog mogula koji je posustao pred svojim velikim ambicijama. Neuspjeh je tema i Producenata filma o producentima koji odluče proizvesti najgoru kazališnu predstavu svih vremena, ne bi li „kreativnim računovodstvom" obrnuli novac. Hoće li u tome uspjeti - provjerite u ovoj urnebesoj komediji Mela Brooksa, koja mu je donijela i Oscara za najbolji scenarij.

Noviteti: Tvornice radnicima

Na repertoar nam stiže Tvornice radnicima, nagrađivani dokumentarni film Srđana Kovačevića, u kojem prati radnike tvornice ITAS u Ivancu, deset godina nakon što su preuzeli tvornicu. Film je svjetsku premijeru imao na cijenjenom festivalu Sheffield DocFest, a nakon toga nagrađen je na nekoliko nacionalnih i međunarodnih festivala (Liburnia, Motovun, Dani hrvatskog filma, Trst).

Premijera filma održat će se u ponedjeljak 2. svibnja u 20 sati u prisustvu filmske ekipe, a nakon projekcije slijedi i razgovor s redateljem.

Noviteti: Veliki gazda

Veliki gazda satirična je španjoska komedija Fernanda Leóna de Aranoa o poslovnoj etici u suvremenom društvu, koja je na osvojila čak šest nacionalnih španjolskih filmskih nagrada Goya, uključujući za najbolji film, redatelja i glumca. Javier Bardem u njoj igra vlasnika obiteljske tvornice koji se počne bezočno petljati u živote svojih zaposlenika. Film je dobio izvrsne kritike, a bio je i španjolski kandidat za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Ljubitelji španjolske kinematografije i komedija i dalje mogu pogledati Ego protiv ega Gastóna Duprata i Mariana Cohna, u kojem su nadahnute nastupe ostvarili Penélope Cruz i Antonio Banderas. Izvrsnim glumačkim nastupima diči se i Idemo idemo, dojmljiva drama Mikea Millsa s Joaquinom Phoenixom u glavnoj ulozi. Dojmljivu i dirljivu priču također nudi i Bijeg, odličan animirani dokumentarac Jonasa Pohera Rasmussena, nominiran za Oscara u tri kategorije.

Matineja: Loši momci

Najmlađi gledatelji moći će uživati u Lošim momcima, zabavnoj kombinaciji humora i krimića o bandi životinjskih lopova koji shvate da mogu biti puno uspješniji kada se ponašaju kao dobrice. Film je inspiriran istoimenom serijom knjiga za djecu Aarona Blabeya. Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Praktične informacije

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka.

02.05.2022. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh