« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
IZLOŽBE

Novi talas u Beogradu

Podsjetimo se, Paket aranžman kompilacijski je album u izdanju zagrebačkog Jugotona izdan 1981

Novi talas
Novi talas (Tin Marušić)
Više o

izložba

,

Beograd

,

Novi talas

U subotu 18. lipnja otvorena je gostujuća izložba u okviru manifestacije Ljeto u MSU koja, kroz fotografske leće, prikazuje početak novovalne manije u Jugoslaviji. Izložba prikazuje pionire ondašnje scene koja je definirala ukuse budućih naraštaja te dan danas ima mnogobrojne vjerne obožavatelje.

Podsjetimo se, Paket aranžman kompilacijski je album u izdanju zagrebačkog Jugotona izdan 1981. Jedno od najvažnijih jugoslavenskih glazbenih izdanja ujedinjuje tri glazbene skupine - Šarlo Akrobata, Električni Orgazam i Idole.

Album koji je sniman 1980. konačno je objavljen 18. veljače 1981. te ga se slovi kao jugoslavenski pandan albuma The Velvet Underground & Nico zbog utjecaja koje su oba imala na ondašnju mladež. Naime, započela je era osnivanja brojnih mladih bendova od kojih su neki postigli i značajan uspjeh u republikama bivše Jugoslavije. Iako je novi val u Jugoslaviji već imao zamjetljiv utjecaj, Paket aranžman ostao je jedan od najvažnijih albuma te je proglašen drugim najboljim jugoslavenskim rock albumom svih vremena u knjizi YU 100: najbolji albumi jugoslavenske rok i pop muzike. Svojevrsni prozor u glazbenu prošlost Beograda na istom je mjestu okupio suvremenike novog vala, ali i mlađe fanove koji i dalje njeguju kultni status ovog albuma.

Izložene fotografije prikazuju taj period „novovalne revolucije" u Beogradu između jeseni 1980. i ljeta 1981. Prve svirke u beogradskom SKC-u te ostale poznate fotografije triju glazbenih giganata potpisuju Goranka Matić, Goran Vejvoda, Branislav Brajan Rašić te Branko Gavrić, autor omota albuma Paket aranžman. Dragan Ambrozić i Zorica Kojić autori su ove izložbe koju možete posjetiti u Muzeju suvremene umjetnosti do 10. srpnja.

Piše: Tin Marušić
19.06.2022. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh