« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 9 mjeseci
RAZORUŽANJE

Novi START potpisat će se u Pragu

Predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev mogli bi potpisati sporazum početkom travnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Dmitrij Medvedev

,

nuklearno razoružanje

,

START-1

,

START

,

razoružanje

Češki glavni grad Prag bit će domaćin potpisivanja novog START-a, američko-ruskog sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja, objavilo je češko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu.

"Dobili smo upit bismo li htjeli biti domaćini potpisivanja novog sporazuma kad završe pregovori i pristali smo", rekao je glasnogovornik češkog ministarstva Filip Kanda.

Prema medijskim izvješćima, predsjednici Barack Obama i Dmitrij Medvedev mogli bi potpisati sporazum početkom travnja. Medvedev ima zakazan posjet Slovačkoj 6. i 7. travnja.

Potpisivanje u Pragu time bi se vremenski poklopilo s godišnjicom poznatog govora američkog predsjednika ispred praškog zamka u kojem je obećao svijet bez nuklearnog naoružanja.

Novi sporazum, o kojem Amerikanci i Rusi već mjesecima pregovaraju u Ženevi i vrlo su blizu dogovora, trebao bi zamijeniti Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja (START), potpisan 1991. godine, kojem je mandat istekao u prosincu prošle godine.

U srpnju 2009. Obama i Medvedev dogovorili su da će postojeći broj nuklearnih bojnih glava s 2200 smanjiti na 1500 do 1675. (hina/metro-portal)

24.03.2010. 12:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh