« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PERIGORD

Novi genom crnog tartufa onemogućit će podvale

Kartoteka genetskih otisaka omogućuje tipiziranje geografskog podrijetla tartufa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

gljive

,

crni tartuf

,

tartufi

,

Tuber melansporum

,

perigord

Sekvencioniran je genom crnog tartufa perigord koji će onemogućiti prijevare uz pomoć kartoteke genetskih otisaka koji potvrđuju zemljopisno podrijetlo tih gljiva, najavili su znanstvenici.

Tartuf (Tuber melansporum) stječe sve svoje odlike u kontaktu s korijenjem nekog drveća, poput hrastova, ističe se u priopćenju Nacionalnog instituta za agronomska istraživanja (INRA), čiji su znanstvenici sudjelovali u istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu Nature.

Istraživanje gena tijekom rasta crnog tartufa perigord ukazuju na procese koji pridonose aromama "crnog dijamanta", čija cijena dosiže 850 eura za kg, na tržištima jugozapada Francuske.

Najčešće se umjesto crnog tartufa podvaljuju zimski tartuf koji ima manje intenzivnu aromu te kinseki koji je znato manje kvalitetan.

Oko 1.500 gena tartufa ima ključnu ulogu u rastu te gljive kao i u simbiozi s biljkom domaćinom s kojom tartuf vrši razmjene na molekularnoj razini.

Sekvencioniranje je omogućilo identificiranje genetskih markera na cijelom genomu. Kartoteka genetskih otisaka omogućuje tipiziranje geografskog podrijetla tartufa. (hina/metro-portal)

29.03.2010. 17:29:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh