« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
OPREZ

Novi dokazi da solarij izaziva rak kože

Nakon što je dokazano da povećava rizik za dobivanje melanoma, sada je dokazano da je rizik povećan i kod bazocelularnog karcinoma kože

Fotografija vijesti
Više o

solarij

,

rak kože

Novo istraživanje vjerojatno će još više smanjiti broj pokolnika solarija. Naime, solariji, koji su već povezani s povećanim rizikom razvoja najopasnijeg raka kože - melanoma, povezani su i s učestalijom pojavom najčešćeg raka kože - bazocelularnog karcinoma kože objavljeno je u časopisu Journal of American Academy of Dermatology, prenosi Hina.

Svjetska zdravstvena organizacija klasificira sunčanje u solariju kao karcinogen za ljude.

Stručnjaci iz škole javnog zdravstva Yale u New Havenu, Connecticut utvrdili su da mlade osobe koje se sunčaju u solariju imaju 69 posto veće izglede za raniju pojavu bazocelularnog raka kože.

"Solarij se iznenađujuće često navodio u našem istraživanju mladih pacijenata s rakom kože, posebno žena što dijelom može objasniti zašto se 70 posto ranije pojave raka bilježi kod žena", kazala je Susan Mayne, jedna od voditeljica istraživanja.

Ranije istraživanje koje je radilo Sveučilište u Minnesoti utvrdilo je povećani rizik razvoja melanoma za 74 posto bez obzira na duljinu i učestalost sunčanja u solariju.

Istraživanje je obuhvatilo 750 pacijenata mlađih od 40 godina i utvrđeno je da je rizik pojave raka rastao s godinama provedenim u sunčanju u solariju kao i da se kod trećine pacijenata s bazocelularnim rakom kože do 40. godine života pojavio taj rak na još najmanje jednom mjestu.

16.12.2011. 17:46:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh