« Kultura
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
OSVRT

Novi ciklus kombiniranih tehnika Matka Trebotića

U ovom ciklus osobito se ističe nekoliko slika u obliku križa s prepoznatljivom i specifičnom Trebotićevom motivikom

Matko Trebotić
Matko Trebotić (Miroslav Pelikan)
Više o

Matko Trebotić

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, umjetnik s međunarodnim ugledom, slikar Matko Trebotić nastavlja svoje putovanje duhovnim krajolicima Mediterana, oživotvorujući impresije, promišljanja i doživljaje na platnu, koristeći kombiniranu tehniku koja mu omogućuje maksimalnu autorsku izražajnost.

Tako je i u neposredno proteklom razdoblju, usprkos koroni i orijentiranosti autora na vlastiti prostor, prostor atelijera, slikar kreirao niz slika naziva Mediteran s karakterističnim kolorom u kojem dominiraju nakupine bijele i plave boje uz smeđu, nebo, more i zemlja.

Istaknimo kako je riječ o većim, velikim formatima platna, većinom preko metra, često 140 x 110 cm, no ima nešto i manjih.

Zgusnuta sjećanja, misli o drevnim vremenima, o protjecanju vremena, o nezaustavljivom istjecanju pješčanih zrnaca u klepsidri, o nataloženim ostacima kultura koje su ovdje ostavile duboki trag, poput nezarastajućeg ožiljka, klima, raslinje, plodovi mora i zemlje, ljudi, križ, rasprostiru se na ovim kombiniranim tehnikama, svjedočeći o prostoru života, o prošlosti,sadašnjosti ali i o budućnosti.

U ovom ciklus osobito se ističe nekoliko slika u obliku križa s prepoznatljivom i specifičnom Trebotićevom motivikom.

Slikar svakodnevno načini nekoliko novih koraku na ovom nadahnjujućem putovanju, kroz prostor i vrijeme, dograđujući svoju umjetničku ekspresiju o magičnom i vječnom Mediteranu.

Piše: Miroslav Pelikan
25.01.2022. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh