« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
AUSTRIJA:

Nove sumnje u svećenike optužene za seksualna zlostavljanja

Benediktinski samostan u Kremsmuensteru uspostavio je krizni stožer kako bi se suočio s brojnim optužbama za zlostavljanje

(Shutterstock)
Više o

Katolička crkva

,

seksualno zlostavljanje

,

samostan Kremsmuenster

,

svećenici zlostavljanje

,

Ambros Ebhart

,

Alfons Mandrofer

Samostan na sjeveru Austrije, koji je već bio pod sumnjama u seksualna zlostavljanja, ponovno je suspendirao svoje svećenike zbog novih optužbi, prema internetskoj stranici samostana.

Poglavar samostana u Kremsmuensteru Ambros Ebhart objavio je da je suspendirao dva svećenika s njihovih funkcija. Time je do sada suspendirano pet svećenika u toj instituciji zbog sumnje na fizičko i seksualno zlostavljanje osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Otac Ebhart je također objavio da će jedan od svećenika u ponedjeljak dati iskaz pred nadležnim organima.

"Na nesreću često sam reagirao na nerazuman način, bio sam kapriciozan i nisam se kontrolirao. Možda sam ponekad previše pokazivao svoje osjećaje i to na neprikladan način", napisao je u pismu isprike jedan od optuženih svećenika, otac Alfons Mandrofer.

"Ako sam svojim ponašanjem traumatizirao nekoga, onda zbog toga duboko žalim i iz dubine srca molim oprost", dodao je.

Benediktinski samostan u nedjelju je uspostavio krizni stožer kako bi se suočio s brojnim optužbama za seksualno zlostavljanje i objavio da želi rasvijetliti te događaje.

Austriju od 9. ožujka pogađa niz otkrića o seksualnim zlostavljanjima u vjerskim instituacijama. Salzburški nadbiskup Alois Kothgasser zbog toga je zatražio da se preispita celibat. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 13:14:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh