« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
DEBAKL

Sarkozyjev UMP poražen u prvom krugu lokalnih izbora

Prema službenim rezultatima lijevi blok osvojio je 53,46 posto glasova, a blok desnice drugi je s 38,93 posto glasova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

francuski lokalni izbori

,

Martine Aubry

,

UMP

Konačni rezultati prvog kruga francuskih lokalnih izbora u ponedjeljak su pokazali 3,3-postotnu prednost socijalista pred strankom UMP francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, što tisak naziva kažnjavanjem vladajućih koji najavljuju bolju pripremu za drugi krug.

Prema službenim rezultatima ministarstva unutarnjih poslova lijevi blok osvojio je 53,46 posto glasova, a blok desnice drugi je s 38,93 posto, prenosi agencija AFP.

Naslovima kao što su "Upozorenje", "Pljuska", "Debakl", francuski tisak jednoglasno ističe očit poraz UMP-a i njegovih saveznika.

Njemačka agencija dpa piše da su Sarkozy i njegovi suradnici čitavu nedjelju navečer i ponedjeljak ujutro isticali kako je za poraz kriv nizak odaziv birača od 46,5 posto.

Visoka apstinencija birača "ne dopušta nam izvlačenje bilo kakvih zaključaka koji bi bili nacionalno relevantni", rekao je premijer Francois Fillon i dodao da "tek treba vidjeti što će biti u drugome izbornom krugu".

Socijalisti, koje sada vodi čelnica Martine Aubry, osvojili su više glasova u 22 pokrajine matične Francuske, dakle bez prekomorskih teritorija.

Stanje je još neizvjesno u Alzasu i na Korzici, jedinim pokrajinama koje drži desnica, a da bi i ondje uspostavili lokalnu vladu, socijalisti moraju pregovarati s partnerima ljevice, Ekološkom Europom (EE), trećom političkom snagom u zemlji koja je dobila 12,47 posto glasova.

AFP ističe da se francuski pokrajinski izbori odvijaju prema vrlo složenom modelu, a to je proporcionalan sustav u dva kruga koji dopušta sklapanje saveza između ta dva kruga. Bonus u zastupničkim mjestima dobivaju vodeće liste. Samo liste koje su osvojile 10 posto glasova mogu u drugi krug. (hina/metro-portal)

15.03.2010. 13:42:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh