« Svijet
objavljeno prije 15 godina
BAGRAM

Nove optužbe za američka zlostavljanja

Fizička zlostavljanja, prijetnje smrću, uskraćivanje sna, buka, omalovažavanje i ostale poznate metode 'unaprijeđenog ispitivanja'

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Afganistan

,

Pentagon

,

zlostavljanje zatvorenika

,

Bagram

,

unaprijeđeno ispitivanje

,

Mark Wright

BBC je danas objavio podatke iz razgovora koje je tijekom protekla dva mjeseca obavio s 27 bivših zatočenika afganistanske vojne baze u Bagramu. Intervjuirani bivši zatvorenici bili su u bazi od 2002. do 2008. godine, a svi su bili optuženi da su pripadnici al Kaide ili talibanskog pokreta, no službene optužnice protiv njih nisu podignute niti im je suđeno, a neki su prilikom puštanja na slobodu dobili isprike.

Prema navodima BBC-a samo su dvojica rekli kako su s njima dobro postupali. Neki od zatvorenika silom su prebačeni u Bagram iz drugih zemalja, posebice Pakistanci i najmanje dva Britanca.

U izvješću se spominje fizičko zlostavljanje, primjena prekomjerne topline ili hladnoće, nepodnošljivo glasne buke i prisiljavanje na skidanje odjeće pred ženskim pripadnicama vojske, a četvorica su rekli da su im prijetili smrću uperenim revolverom.

"Oni su činili stvari koje ne bi radili životinjama, a kamoli ljudima. Polijevali su nas hladnom vodom zimi, a vrućom ljeti. Koristili su pse protiv nas. Uperili bi nam revolver u glavu i prijetili smrću. U sok ili vodu su stavljali neku vrstu lijeka od kojeg nismo mogli zaspati i onda bi nas ispitivali", rekao je jedan od zatvorenika poznat kao dr. Handan.

Britanska medijska kuća je izjavila kako su otkrića dana na uvid Amerikacima međutim, glasnogovornik Pentagona Mark Wright opovrgnuo je sve optužbe i izjavio da su uvjeti u Bagramu "u skladu s međunarodnim standardima glede pritvora i postupanja".

Izvor: Hina

24.06.2009. 12:12:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh