« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PO EUROPSKI

Janša pozvan na policijsko saslušanje zbog citiranja ministrice

Janez Janša je na TV-u citirao ministricu unutarnjih poslova koja je izjavila da spor s Hrvatskom neće biti riješen još 10 godina

Fotografija vijesti
Više o

Slovenija

,

Janez Janša

,

odavanje službene tajne

,

Katarina Kresal

,

slovenska politika

,

granični spor

,

policijsko saslušanje

Bivši slovenski premijer Janez Janša osumnjičen je da je u prošlogodišnjem televizijskom nastupu citirao sadašnju slovensku ministricu unutarnjih poslova Katarinu Kresal koja je zastupajući svoju stranku Zares, na zatvorenom sastanku vlade i predsjednika oporbenih stranaka u jesen 2007., navodno izjavila da granični spor s Hrvatskom neće biti riješen još najmanje deset godina, te je stoga Janša pogriješio gubeći vrijeme na razgovore s premijerom Sanaderom o predaji graničnog spora Međunarodnom sudu pravede.

Janša je izjavio kako će prihvatiti poziv na policijsko saslušanje koji je dobio, obrlazlažući kako su "pred zakonom svi isti", no ustvrdio je kako se radi o vladinom pokušaju skretanja pozornosti s pravih problema ekonomske krize, te osveti ministrice Kresal, koja je pak Janši odgovorila da je premašio svaku mjeru političkog dostojanstva.

Sporni citat Janša je iskoristio u televizijskoj emisiji tijekom lanjske predizborne kampanje, kada je optužio ljevicu da je promijenila svoja gledišta o graničnom sporu s Hrvatskom na koji je, za razliku od njega, gledala vrlo ležerno. Janša tvrdi kako je promjena nastupila kada je Pahorova vlada došla na vlast i blokrala hrvatske pristupne pregovore zbog graničnog spora. Janša negira da su zapisnici sastanka predsjednika političkih stranaka s premijerom o Hrvatskoj službena tajna, a jučer je iz prosvjeda odbio doći na sastanak premijera Pahora s predsjednicima oporbenih stranaka na temu spora s Hrvatskom.

"Isti dan dobio sam poziv vlade na sastanak o odnosima s Hrvatskom i poziv policije na saslušanje jer sam na televiziji citirao sadašnju ministricu unutarnjih poslova na jednom prijašnjem sastanku na istu temu", rekao je Janša za Slovensku televiziju. Dodao je da će od sada razmisliti hoće li dolaziti na sastanke stranačke koordinacije o odnosima s Hrvatskom koje saziva Pahor. Kresal je oštro odgovorila Janši tvrdnjom da s njegovom prijavom policiji nema nikakve veze, prenose slovenski mediji.

"Takvu iskonstruiranu tvrdnju o političkoj zavjeri može reći samo netko tko nema osjećaja za vrijeme, mjeru i političko dostojanstvo. Ja kao ministrica ne utječem na rad policije i ne miješam se u konkretne postupke", rekla je Kresal.

Slovenska policija rekla je kako je riječ o predkaznenom postupku i potvrdila da će Janša idući tjedan doći na policijsko saslušanje u pratnji svoga odvjetnika. Ukoliko dođe do podizanja optužbe i suđenja, slovenski zakon za odavanje službenih podataka predviđa kaznu do tri godine zatvora.

Izvor: Hina

24.06.2009. 12:49:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh