« Hi-tech
objavljeno prije 8 godina i 7 mjeseci
NOVOSTI

Nove grafinske LED žarulje stižu do kraja godine

Nova LED žarulja izrađena uz uporabu grafina dolazi u prodaju do kraja godine. Bit će to prvi komercijalno dostupan proizvod na bazi novog materijala čudesnih svojstava…

Grafinska LED žarulja
Grafinska LED žarulja (preporucamo.com)
Više o

LED žarulje

,

grafin

Možda će mnogima izgledati smiješno da žarulju svrstavamo u top tehnološke vijesti, ali Grafinske LED žarulje tu definitivno spadaju. Naravno, ne radi se toliko o žarulji koliko o komercijalnoj upotrebi grafina koji je pravi super materijal budućnosti.

Zašto? Grafin (engl. Graphene) je alotrop (valjda smo dobro preveli :-)? ugljika, proizveden 2003. koji je osnovni element drugih alotropa ugljika poput grafita, ugljena, ugljičnih nano cijevi itd.

Da ne gnjavimo previše s kemijom, grafinova izvrsna svojstva proizlaze iz činjenice da je to zapravo beskonačno velika molekula policikličkog aromatskog ugljikovodika. Sad vam je sve jasno, zar ne?

Upravo to ga čini materijalom iz snova kada je u pitanju industrija poluvodiča, a pored toga u budućnosti će biti korišteno i njegovo svojstvo kvantnog vodiča.

Što se tiče same grafinske žarulje najavljena je za kraj godine. Imat će mali postotak grafina u sebi, no i to je dovoljno da takva LED žarulja bude 10% štedljivija od konvencionalnih (LED žarulja), pri čemu će pružati više svjetlosti te trajati čak 25 godina.

Više pročitajte na portalu Preporučamo.com

24.10.2015. 19:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh