« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BORBA ZA SIGURNOST

Nove eksplozije u reaktoru nuklearke Fukushima

Japan se u bori da izbjegne nuklearnu katastrofu nakon što je u noći došlo do novih eksplozija u reaktoru broj 3 nuklearke Fukushima Daiichi

Fotografija vijesti
Više o

Japan

,

eksplozija

,

nuklearna elektrana

,

reaktor

,

fukushima

Vlasti pokušavaju ograničiti i gospodarski utjecaj katastrofe koja je drastično smanjila opskrbu strujom u području Tokija gdje su tvrtke djelomično prekinule proizvodnju, prenosi Hina. Dvije eksplozije vodika dogodile su se u ponedjeljak ujutro u reaktoru 3 nuklearne centrale Fukushima 1, koja je već teško pogođena u potresu. Od petka se u toj centrali ogađa niz teških problema zog nefunkcioniranja sustava hlađenja i pokušavaju se pronaži rješenja za sniženje tlaka u reaktorima koji se ne hlade pravilno.

Reaktor je izdržao nove eksplozije, ustvrdio je u ponedjeljak operater Tokyo Electric Power (Tepco). Državni tajnik japanske vlade Yukio Edano izvijestio je da je spremnik jezge u reaktoru neoštećen i da je mogućnost radioaktivnog istjecanja "slaba". Slična eksplozija dogodila se u subotu na reaktoru br. 1 iste centrale, smještene oko 250 km sjeveroistočno od Tokija. Tepco je pokrenuo operaciju smanjenja pritiska na tom reaktoru, čiji se sustav hlađenja pokvario.

Japanske vlasti uvjeravaju da to istjecanje nije imalo posljedica po zdravlje osoba izvan zone blizu centrale. Nesreća je ocijenjena razinom 4 na ljestvici od 0 do 7 za nuklearne i radiološke nesreće (Ines), slabijom od neseće u nuklearki Otok tri milje u SAD-u 1979. te 7 za Černobil u Ukrajini 1986.


14.03.2011. 09:45:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh