« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
LIJEČNICI UZVRAĆAJU UDARAC

Nova superkemoterapija mogla bi presuditi raku jajnika

Poznat kao "tihi ubojica", kad ga se dijagnosticira, rak jajnika obično je već u poodmakloj fazi zbog čega dvije trećine oboljelih umru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

rak jajnika

,

kemoterapija

Nova superkemoterapija, koja je i do 1,000 puta jača od tradicionalne, nudi novu nadu za bolji život žena koje se bore s rakom jajnika. Sredstvo protiv raka stavlja se izravno u abdomen preko katetera umjesto da se u krvotok uvodi intravenozno. Nova tehnika borbe s rakom, takozvana intraperitonealna kemoterapija, trenutno je u pokusnom stadiju, a provodi se zasad samo u Velikoj Britaniji i to pod okriljem Barts and The London School of Medicine.

Rak jajnika jedan je od najsmrtonosnijih. Godišnje od njega obole tisuće žena, a velik dio njih, nažalost, i premine. No, dr. Chris Gallagher, inače voditelj studije u Velikoj Britaniji, vjeruje kako će se zahvaljujući novoj tehnici stopa preživljavanja povećati i do 20 posto.Obzirom da se rak jajnika širi i povlači isključivo u području abdomena, a ne po ostalim dijelovima tijela, to ga čini posebnim u usporedbi s ostalim vrstama raka. Izravnim tretmanom područja na kojem se maligna pojava nalazi povećava se mogućnost da se na rak djeluje većom koncentracijom sredstava, odnosno postojećih lijekova.

Liječnici smatraju da je potrebno povećati efikasnost lijekova, a to je moguće povećanjem doza. Izravniji napad na tumor mogao bi gad spriječiti u tome da postane otporan na kemoterapijske lijekove, što se inače kod raka jajnika često događa. Kako izravno djelovanje na rak ubija više zloćudnih stanica, manje su šanse da će se ostatak raka uspjeti povratiti i opet stvoriti probleme.

Studija pod nazivom PETROC, inače zajednički napor britanskih i kanadskih stručnjaka, okupit će 150 žena kojima je nedavno dijagnosticiran ovaj rak. Zatim će se početi uspoređivati učinak identičnih doza konvencionalnih lijekova namijenjenih za liječenje raka jajnika (paclitaxel uz carboplatin ili cisplatin, koji su inače oblici platine) kad se daju intravenozno i izravno. Platina se, inače, često koristi u tretmanima kod oboljelih od raka jer se veže za njegove stanice.

Ukratko, pojašnjava Dr. Gallagher, ranije su studije pokazale da kad se lijek na bazi platine koristi izravno, njegovo koncentrirano djelovanje raste i do deset puta, a paclitaxel je jači i do 1,000 puta nego kad se daje intravenozno.

Kad se lijekovi ubrizgaju u krv, javljaju se određene nuspojave kao što su vrtoglavica, umor, gubitak kose, itd. S druge strane, prilikom intraperitonealnog tretmana, maleni kateter se uvede u abdomen, bilo tijekom operacije bilo pod lokalnom anestezijom, i to sve traje oko šest sati - istina, malo duže od konvencionalne kemoterapije, ali učinak bi mogao biti puno veći. Nakon toga, kod većine žena trbuh malo natekne. Bol je minimalna. U prijašnjim ispitivanjima samo je 5 posto žena izjavilo da ju ne može podnijeti.

Valja napomenuti da je rak jajnika inače poznat kao „tihi ubojica" jer kad ga se dijagnosticira obično je već u poodmakloj fazi - zato dvije trećine oboljelih obično ne preživi.

02.03.2010. 17:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh