« Film
objavljeno prije 7 mjeseci i 15 dana
FILMOVI

Analogni film u digitalnom dobu

Izazovi filmske arhivistike i čari recikliranih filmova u srcu novog simpozija

19. 25 FPS
19. 25 FPS (Arhiva)
Više o

Festival 25 FPS

,

19. 25 FPS

Drugo izdanje simpozija Analogni film u digitalnom dobu, filmsko-diskurzivnog programa posvećenog aktualnim temama u području analognog filma, očekuje nas na 19. izdanju festivala 25 FPS, a posvećen je izazovima regionalne i međunarodne filmske arhivistike te estetici recikliranih filmovima (eng. found footage).

Simpozij obuhvaća dva posebno kurirana filmska programa te okrugli stol na kojem će sudjelovati stručnjaci za pitanja analognog filma: japansko-njemačka-umjetnica Sylvia Schedelbauer, kustos Austrijskog filmskog muzeja Jurij Meden, američki restaurator i nezavisni filmski umjetnik, te ovogodišnji član žirija Ross Lipman te Lucija Zore, filmska arhivistica iz Hrvatskog državnog arhiva. Raspravu će moderirati filmska kritičarka i kustosica simpozija Ejla Kovačević.

„Dolaskom digitalnog medija, celuloid je u javnom diskursu proglašen „zastarjelim" medijem, te su brojni umjetnici koji rade s filmskom vrpcom svoju pažnju usmjerili upravo na dane dominantne, ekonomski motivirane diskurse holivudskih kuća, inkorporirajući u svoje radove stare filmove te različite snimke iz osobnih i javnih arhiva kako bi kritički sagledali i ukazali na neraskidivu spregu povijesti filmske umjetnosti, industrije i tehnologije", kontekstualizira kustosica Ejla Kovačević.

Prvi filmski program donosi retrospektivu umjetnice Sylvije Schedelbauer koja ima prepoznatljiv, esejistički pristup filmu u kojem spreže osobne, povijesne i političke narative putem poetske manipulacije pronađenih i arhivskih materijala. Na rasporedu je u četvrtak 28. rujna u 14 sati. U drugom programu prepuštamo se selekciji kustosa Jurija Medena rijetko prikazivanih found footage ostvarenja koji nastaju van zapadnjačkih epicentara eksperimentalnog filma. Njih gledamo u petak 29. rujna u 14 sati.

Simpozij ćemo zaokružiti okruglim stolom na kojem će se biti riječi o filmskoj arhivistici, dostupnosti arhivske građe u Hrvatskoj i šire, očuvanju eksperimentalnog i neprofesijskog filma, te povijesnom značaju, estetskim dosezima i različitim uporabama recikliranog filma. Okrugli stol na rasporedu je u subotu 30. rujna u 12 sati.

Službene stranice festivala: www.25fps.hr

Facebook: www.facebook.com/Festival25FPS

Twitter: www.twitter.com/festival25fps

Instagram: www.instagram.com/25fps_festival

Vimeo: www.vimeo.com/festival25fps

15.09.2023. 10:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh