« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
MOGUĆA MUTACIJA

Nova gripa još može izazvati pandemiju

WHO stanje uzbunjenosti u vezi s prijetećom pandemijom drži na petoj od šest mogućih razina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Svjetska zdravstvena organizacija

,

WHO

,

pandemija

,

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

mutacija virusa

Novi virus gripe H1N1 još može mutirati i pretvoriti se u virulentniji oblik koji bi izazvao pandemiju što bi svijet mogla obići i tri puta, objavila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Djelovanje takve pandemije variralo bi jer virus koji u zemljama snažnog zdravstvenog sustava izaziva samo blagu bolest, može postati "ubojica" u onima u kojima je zdravstveni sustav loš, nema lijekova a bolnice su slabo opremljene.

Novi virus koji uglavnom nazivaju svinjskom gripom "doima se zaraznijim nego sezonska gripa", a gotovo nitko u ljudskoj populaciji nema nikakav imunitet na nj, kaže se u dokumentu WHO-a izdanom u utorak pod naslovom "Procjena ozbiljnosti pandemije gripe".

"Taj dokument pokušava objasniti razne aspekte težine (bolesti), ne samo patogenost virusa nego i njegovo djelovanje na zdravstvene i socijalne sustave" kaže glasnogovornik WHO-a Thomas Abraham. "Nastao je kao reakcija na pitanja javnosti i medija".

WHO drži na petoj razini, od šest mogućih, stanje uzbunjenosti u vezi s prijetećom pandemijom. To znači da virus ne pokazuje znakove stalnog širenja s čovjeka na čovjeka izvan Sjeverne Amerike.

Dosad je u 30 država zaražena 5.251 osoba, a 61 je osoba umrla. Najteže je pogođen Meksiko s 2059 oboljelih i 61 umrlim te SAD s 2600 zaraženih i troje umrlih. (hina/metro-portal)

12.05.2009. 15:17:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh