« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
KOMENTAR

Nova dimenzja terorizma

Hakerski napad na postaju TV5 Monde je jasan slučaj cyber-terorizma. Moramo se „naoružati“ protiv sličnih napada ubuduće, jer opasnost od te vrste terorizma će porasti, smatra Matthias von Hein

Do kuda seže terorizam
Do kuda seže terorizam (Arhiva)
Više o

terorizam

Slika svijeta takozvane „Islamske države" je okrenuta prošlosti i srednjovjekovna je. Ali metode džihad-terorista to nažalost nisu. Cyberspace su teroristi IS-a već odavno otkrili kao bojno polje. Ali na njemu su do sada uglavnom vodili propagandne bitke. Zahtjevno produciranim video-filmovima, blještavim online-magazinima, uz pomoć društvenih mreža.

Teroristički napadi s weba

Sada je napad takozvanog „cyber-kalifata" na francusku postaju TV5 Monde označio početak novog doba cyber-terorizma. Savezni kriminalistički ured u Njemačkoj pritom za cyber-terorizam koristi definiciju u kojoj se radi o „uporabi cyber-kapaciteta s ciljem izvođenja ometajućih ili razarajućih vojnih operacija i instrumentalizacije straha uz pomoć nasilja ili prijetnje nasiljem, kako bi se slijedilo neku političku promjenu." Akcija je doista bila razarajuća. Vidno šokiran, šef TV-postaje Yves Bigot je govorio o jako teškom obliku cyber-napada. Svih jedanaest TV-kanala istovremeno je prestalo emitirati, a „okupirani" su bili i korisnički računi postaje na Facebooku i Twitteru. Produkcijska tehnika očito je poremećena na duži rok. I satima nakon napada TV5 je mogao emitirati samo unaprijed producirane priloge.

Ovaj slučaj ne iznenađuje. Savezni kriminalistički ured već je u protekloj godini u jednoj internoj analizi upozorio na moguće terorističke cyber-prijetnje. I policijska agencija Europske unije Europol u rujnu 2014. u jednoj je analizi rizika upozorila na opasnosti cyber-terorizma. Nije to nikakvo čudo: kada sa s bilo kojeg mjesta na svijetu s malom skupinom stručnjaka može nanijeti velika šteta i na udaljenim mjestima, onda to zvuči kao prikladna strategija za vođenje asimetričnog rata.

"Cyber-kalifat" je već sredinom siječnja privukao pozornost javnosti jednim više-manje bezopasnim napadom. Radilo se o 30-minutnom „zauzimanju" korisničkih računa US-Central Commanda (zaduženog za vođenje američkog rata u Siriji i Iraku) na Twitteru i YouTubeu. Napad je unutar američkih trupa ipak izazvao nemir, napadači su naime na „okupiranim" stranicama objavili i privatne informacije o američkim vojnicima i članovima njihovih obitelji. Napad na TV5 je bio puno kompleksniji - i puno djelotvorniji. Islamisti se izgleda usavršavaju.

Opasnosti će porasti

Problem: što god više „srastaju" virtualni i realni svijet, sve veća je opasnost od kriminalaca ili terorista iz cyber-prostora. U prosincu prošle godine Južna je Koreja potvrdila hakerski napad na jednu nuklearnu elektranu. I aktualni godišnji izvještaj Saveznog ureda za sigurnost informacijske tehnike sadrži eksplozivne detalje: piše se o razaranju jedne visoke peći kao posljedice hakerskog napada. Realna šteta u realnom svijetu, prouzročena manipulacijom nula i jedinica koje sve više prožimaju naš svijet. Što bi bilo kad bi cilj napada bila neka rafinerija, veliko kemijsko postrojenje? Ili takozvana „kritična infrastruktura" poput opskrbe strujom i vodom ili sustavi upravljanja prometom? Uopće si ne želimo ni zamisliti te scenarije.

Naš svijet neće očito postati sigurniji. Sljedeća faza industrijske revolucije, projekt „industrija 4.0" cilja na potpuno umrežavanje proizvodnje. Digitalne hazardere će to obradovati. Jer time samo rastu njihove šanse da prouzroče smetnje ili čak katastrofe.

 

Piše: Matthias von Hein/DW
11.04.2015. 11:11:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh