« Hi-tech
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
GORAN JOVIĆ

nova 9 pametni telefon kreiran za vrhunske fotografije

Prosječnom korisniku same brojke i pogodnosti ne znače mnogo prije nego se okušaju u fotografiji i snimanju s novom 9

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Jović by Huawei nova 9)
Više o

fotografija

,

Huawei nova 9

,

Goran Jović

Goran Jović nagrađivani je fotograf i avanturist koji kroz svoja putovanja rado otkriva svijet oko sebe fotoaparatom. Kao fotograf navikao je na torbe pune fotografske opreme, no neke od njegovih najdražih fotografija su upravo nastale telefonom. Ovaj vječni tragač skrivenih kadrova imao je priliku testirati Huaweijev najnoviji telefon nova 9 i uvjeriti se kako se radi o atraktivnom i beskompromisnom pametnom telefonu. U nastavku pročitajte Goranov dojam.

Nedavno sam imao priliku isprobati najnoviji telefon iz Huaweijeve radionice i stvarno me se dojmio. Huawei nova 9 najnovija je perjanica Huaweijeve serije pametnih telefona. Posljednjih nekoliko godina, kamera pametnih telefona postala je esencijalna stavka prilikom konačnog odabira korisnika. Nova 9 je pametni telefon srednjeg cjenovnog segmenta, međutim, sama kamera i popratni sustav svakako pripada jačem segmentu i već pri prvom korištenju jasno je zašto.

Huawei nova 9 opremljen je 50MP glavnom kamerom, ultraširokokutnom kamerom od 8MP, 2MP makro kamerom te 2MP senzorom dubine koji daje prirodniji bokeh portret. Nikad popularnija prednja selfie kamera ističe se sa 32 MP te omogućuje snimanje u 4K rezoluciji.

Prosječnom korisniku same brojke i pogodnosti ne znače mnogo prije nego se okušaju u fotografiji i snimanju s novom 9. Stoga, moj zadatak je da što jasnije približim korisniku kako funkcionira prilično dobro opremljen pametni telefon kad je u pitanju kamera te popratni sustavi i efekti. Što zapravo stoji iza savršenih fotografija koje sa serijom nova donose fotografije koje gotovo nadilaze doživljaj ljudskog oka?

Za početak, već u ranijim serijama, Huawei je visoko podignu letvicu u stvaranju savršene fotografije stvaranjem RYYB senzora i algoritma. Kao što sam rekao, prosječnom korisniku brojke i slova malo znače, ali ono što spomenuti senzor donosi u fotografiju jest činjenica da žuti filter upija i crvenu i zelenu boju te omogućuje izvrsne, čiste i detaljne fotografije bez obzira na kvalitetu osvjetljenja. Ukratko, Huawei nova 9 daje svjetlo i ondje gdje ga nema i to tako živopisno da nema razlike između onoga što vaše oko vidi i onoga što je fotografijom zaustavljeno u trenutku. Zvjezdano nebo imat će novu dimenziju plave s jasno vidljivim zvijezdama.

Popratne kamere i senzori uz glavnu kameru omogućuju reprodukciju nevjerojatnih detalja, a RYYB algoritam donosi dovoljno svjetla da ti isti detalji budu vidljivi i na noćnim fotografijama kao i onima nastalima u uvjetima lošeg osvjetljenja. Boje su neprocjenjive kvalitete čak i kad je u pitanju dvostruki zoom pa i na više. Huawei već odavno njeguje AI aktivnost u stvarnom vremenu koja svakom korisniku omogućuje stvaranje detaljnih i živopisnih fotografija bez mnogo muke i eventualnog fotografskog talenta.

Širokokutna kamera od 8MP pruža nam mogućnost fotografiranja pejzaža ili subjekata s prikazom široke scene u pozadini s izuzetnim prikazom detalja.

Uz same performanse kamere, izrazito je važno spomenuti softver koji djeluje u pozadini ovog nevjerojatnog sistema kamera i nudi mnogo sadržaja koji će oduševiti i privući krajnje korisnike. Za početak, valja spomenuti VLOG koji je omogućen unutar uobičajenog stvaranja videozapisa. Spomenuti omogućava istodobnu upotrebu prednje i stražnje kamere prilikom stvaranja videozapisa. Ovaj atraktivan dodatak itekako je privlačan aspekt za modernog korisnika koji maksimalno uživa u korištenju društvenih mreža te sada može dijeliti ne samo iskustvo snimljenog nego i sam proces koji se događa iza kamere. VLOG je definitivno veliki plus koji će privući znatiželjne korisnike. Međutim, iznenađenja ne prestaju s VLOG-om nego im se pridružuje napredna aplikacija za uređivanje videozapisa Petal Clip koji omogućuje korisnicima da izaberu videozapise koje će aplikacija pretvoriti u jedinstveni video samo jednim klikom. Izvrsno za dijeljenje vlastitih iskustava i događanja na mrežama, zar ne?

Ono što je važno naglasiti jest činjenica da će mnogi korisnici u većini slučajeva posegnuti za glavnom kamerom s 50 MP jer je to najkraći i s ovom serijom definitivno najbolji put za ostvarivanje izvrsnih, detaljnih i živopisnih fotografija. Međutim, sve popratne kamere i senzori neminovno će zagolicati maštu onih koji se žele okušati u stvaranju nezaboravnih i drugačijih fotografija i upravo je to razlog zašto je Huawei uvijek korak ispred kad su u pitanju kamere njihovih pametnih telefona. Glavna kamera nudi apsolutno sve potrebno za korisnika, ali ostale upotpunjavaju priču o stvaranju nečeg drugačijeg i očekivano je da se baš svatko okuša u širokokutnoj fotografiji i makro fotografiji, zaključio je Goran.

Huawei nova 9

Huawei nova 9 pametni telefon dostupan je po preporučenoj prodajnoj cijeni od 3.899,00 HRK kod svih Huawei prodajnih partnera.

25.11.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh