« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
RAT ZA NAFTU

Norveška i Rusija dogovorile granicu na Arktiku

Dvije zemlje potpisale su konačan dogovor o pomorskoj granici na Arktiku na područjima na kojima postoje velike rezerve nafte i plina

arktik norveška rusija
arktik norveška rusija (MWN)
Više o

nafta

,

Arktik

,

Prijedlog 19

,

Tomislav Jelinčić

,

Forumula 1

Norveška i Rusija postigle su konačni dogovor o svojoj pomorskoj granici na Arktiku, rekao je norveški premijer Jens Stoltenberg, javljaju norveški mediji u utorak.

Stoltenberg i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u travnju su potpisali preliminarni sporazum o granici nakon četiri desetljeća pregovora, čime je otvoren put za istraživanje potencijalno bogatih arktičkih nalazišta nafte i plina.

"Postignut je dogovor o tome gdje će se točno nalaziti granična crta, a dogovorena je i suradnja u toj regiji, uključujući i energetsku suradnju. To ćemo potpisati i objaviti sljedeći tjedan", rekao je Stoltenberg za javnu televiziju NRK. "Pošto potpišemo sporazum moći ćemo otvoriti tu regiju za poslove", dodao je Stoltenberg.

>> Hoće li bitka za Arktik uzrokovati novi hladni rat?

NRK je javio da će se svečanost potpisivanja održati 15. rujna. Sporazum omogućuje Norveškoj da produži svoje naftno blagostanje budući da se rezerve nafte u norveškom dijelu Sjevernog mora polako iscrpljuju. Stoltenberg je kazao da će ipak proći godine prije nego na Arktiku počne komercijalna proizvodnja.

Sporno područje pokrivalo je 175 tisuća četvornih kilometara, uglavnom u Barentsovom moru između područja na kojima postoje dokazane rezerve nafte na ruskoj i norveškoj strani. (hina/metro-portal)

07.09.2010. 11:14:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh