« Zdravlje
objavljeno prije 16 godina i 6 mjeseci
OVISNOSTI

Nomofobija - strah da mobitel ne ‘iscuri’

Britanski znanstvenici tvrde da je riječ o kugi suvremenog doba

Dobna granica ponosnih vlasnika mobitela spušta se sve niže
Dobna granica ponosnih vlasnika mobitela spušta se sve niže
Više o

nomofobija

Depresija s tjeskobom bolest je modernog doba. Novo stanje na listi stresnih stanja je ‘nomofobija’, strah od gubljenja kontakta prouzrokovan novonastalim problemima s mobitelom. Britanski naučnici su proveli istraživanje i otkrili su da je nomofobija kuga današnjeg doba.

Tjeskoba i panika

Oko 53 posto korisnika mobilne telefonije pogađaju slučajevi kada se baterija mobitela istroši ili osoba ostane bez kredita ili dolazi do gubljenja telefonske mreže, rezultati su najnovijih istraživanja. - Ostati bez mobilnog telefona i usljed toga paničariti predstavlja simptom užurbanog stila života današnjeg čovjeka - navodi Stewart Fox-Mills, direktor telefonije Post Officea, a prenosi britanski list The Independent.

Muškarci ovisnijiBiti bez mobitela danas je mnogima nezamislivo stanje. Istraživanje je pokazalo da su nomofobijom više pogođeni muškarci. 

Sudeći po anketi pod nazivom YouGov, muškarci su više pogođeni nomofobijom nego što su to žene. Oko 48 posto žena i 58 posto muškaraca priznali su da osjećaju tjeskobu uzrokovanu novonastalim problemima s telefonima. Više od 20 posto ispitanika otkrilo je da baš nikad ne isključuju mobitele. Jedan od deset ispitanih priznaje da posao od njega zahtijeva da non-stop bude dostupan kolegama. Oko 55 posto ispitanika izjavili su da je glavni razlog njihove neodvojivosti od mobitela očuvanje kontakta sa prijateljima i članovima obitelji.

Alternativa postoji

Oko devet posto izjavili su da osjećaju tjeskobu kada su im telefoni isključeni. Post Office je pronašao rješenje za sve one koji pate od nomofobije. Preporučuju alternativni telefonski broj za bliže kontakte kao i dodatnu pohranu imena svih osoba u slučaju da se telefon izgubi ili bude ukraden.    (METRO)

02.04.2008. 00:42:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh