« Život
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
POVIJEST

Noina arka privezana u Koelnu

U kelnskoj luci na Rajni neobična biblijska slika: uz obalu je privezan golemi brod koji posjetiteljima pruža priliku upoznati priču iz Staroga zavjeta o potopu svijeta i Noinoj lađ

Noina arka na vezu u koelnskoj luci
Više o

Noina Arka

,

Koeln

Brod impozantne veličine nalazi se u kelnskoj riječnoj luci - 70 metara dug i 13 metara visok. Nizozemski televizijski producent, umjetnik i lutkarski glumac Add Peters je "Noinu arku" nabavio u listopadu. Brod je izgrađen po uzoru na original, onako kako to piše u Bibliji, ali u odnosu 1:2. Drveni brod je prema predaji izgradio Noa, prema Bibliji je u vrijeme općeg potopa služio kao "spasilački brod". Za 55-godišnjeg Adda Petersa je to bila idealna platforma kako bi upravo na takvom brodu prikazao scene iz svete knjige židova i kršćana. Ovaj muškarac s konjskim repom kaže da je "Biblija interesantna knjiga. I za ljude koji ju ne poznaju. Svi ljudi bi trebali znati priče iz Biblije."

A prema priči iz Biblije Noa je na svoju lađu od svih životinjskih vrsta na Zemlji poveo jednu ženku i jednog mužjaka. Stoga su i na ovoj novoj lađi prisutne brojne životinje. Čak žirafe u prirodnoj veličini. Doduše, osim nekolicine manjih životinja, većina njih je od pliša, a mogu se i kupiti u donjem katu arke. Ipak se ovakav jedan projekt, koji je Add Peters oživio bez udjela crkvi, mora nekako financirati. Veliki uspjeh s novom arkom je njezin inicijator, koji producira i dječje emisije, imao u svojoj nizozemskoj domovini. Možda se to, smatra ovaj kršćanski vjernik, može objasniti time "da je Biblija dio našeg identiteta i naših kulturoloških korijena, koje bismo trebali poznavati."

Neki muslimani bolje znaju priču o Noi nego kršćani

Svaki posjetitelj pri ulasku na arku dobiva upitnik o Bibliji. S upitnikom u ruci znatiželjnici zatim kreću u obilazak prikazanih biblijskih scena iz Staroga i Novog zavjeta, i to smještenih na četiri kata. Posebice impresivne su drvene figure u prirodnoj veličini koje predstavljaju Adama i Evu u raju, a koje je napravila češka kiparica Michaela Bartonova.

Oni koje to zanima imaju prilike vidjeti i kako izgleda u ispovjedaonici i osjetiti tu atmosferu. I za pripadnike drugih religija, koji su oduvijek htjeli znati kako to izgleda pri ispovijedi u kršćanskoj crkvi, možda je upravo to jedna od najzanimljivijih scena cijele izložbe. Stoga i ne čudi što su arku već posjetili židovi, hinduisti, budisti i muslimani. Umjetnik Add Peters vrlo rado popriča s tim ljudima. "Priča o Noi je prisutne i u drugim religijama. Sreo sam muslimane koji su te priče djelomično bolje znali nego kršćani", navodi Peters.

Noa na romobilu kako bi se brže kretao po arki

Posjet Noinoj arki ne bi trebao samo potaknuti interes za kršćansku vjeru, nego pružiti i povod za razmišljanje. Stoga se na četiri kata ove arke također predstavljaju priče koje su neobične, a koje nemaju nikakve veze s navodima u Bibliji. Tako se primjerice može vidjeti Noina žena s dvije ptice u grudima. Svakome je ostavljeno da za sebe razmišlja o tome što bi to moglo značiti. A predočava se i ono što biblijske likove čini ljudskima, pa se, između ostalog, saznaje da Noa nije bio samo vinar, nego i alkoholičar. Osim toga, prikazan je kako vozi romobil, koji je Noi, prema mišljenju Adda Petersa, bio vrlo potreban kako bi se mogao brže kretati po arki.

Onaj tko se nakon toga obilaska i odgovaranja na pitanja u upitniku želi podrobnije pozabaviti Svetim pismom, ima prilike u prizemlju pogledati izloženu Bibliju. Njemačko društvo za Bibliju, koje je surađivalo na ovoj izložbi, na raspolaganje je stavilo primjerke Svetog pisma za sve zainteresirane.

Sudjelovanje crkava u projektu Noina arka Nizozemac Peters nije htio. Iako je kao TV producent radio za kršćanske televizije, ne ide u crkvu. "Bolje je za crkvu ako ne idem u nju, jer sve dobro promotrim, a i kritičan sam", kaže Peters. Ipak mu je drago kad neki od predstavnika Crkve posjete arku, kao na primjer protestantski svećenik Mathias Bonhoeffer iz Bonna. On smatra da je ova izložba interesantna, iako, kako kaže, "nisu u obzir uzeti neki teološki detalji i dosta toga ne odgovara onome što piše u Bibliji. Ipak", nastavlja ovaj svećenik, "ovo je interesantno posebice za mlade ljude, koji na ovakav način mogu dobiti uvid u svoju tradiciju i kulturu".

08.08.2011. 22:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh