« Život
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
MA DA?

Nogomet je, vjerovali ili ne, dobar za zdravlje

Nogomet je učinkovita preventivna mjera širokog raspona i lijek za bolesti koje su posljedice životnog stila za njegove sudionike neovisno o godinama, spolu, razini fizičke spremnosti i nogometnog umijeća

Nogomet je super! :)
Nogomet je super! :) (Arhiva)
Više o

nogomet

,

zdravlje

Nogomet nije samo naguravanje kožne lopte po travnatom terenu, kako će ga definirati oni koji nisu zaljubljeni u njega, već je jednako koristan za zdravlje kao i, primjerice, trčanje, no uz to ima i motivacijsku komponentu koja je dobra za psihu, tvrde stručnjaci.

"Nogomet je učinkovita preventivna mjera širokog raspona i lijek za bolesti koje su posljedice životnog stila za njegove sudionike neovisno o godinama, spolu, razini fizičke spremnosti i nogometnog umijeća" , kazao je voditelj istraživanja Peter Krustrup, profesor sporta i zdravstvenih znanosti s danskog sveučilišta u Odensi.

I prijašnja su istraživanja pokazala kako je nogomet imao bolji utjecaj na krvni tlak od neaktivnosti, a posebno je dobar za one koji pate od povišenog krvnog tlaka. Puls u mirovanju kod rekreativnih nogometaša je oko šest otkucaja manji nego kod neaktivnih pojedinaca.

Žene koje igraju nogomet zbližavaju se za vrijeme igre, te stvaraju zajedničke priče, umjesto da se koncentriraju na individualne stvari. Kod muškaraca je zamijećeno kako se manje brinu kada igraju nogomet, a djeca koja se bave ovim timskim sportom su dobro društveno integrirana, imaju prijatelje, manje problema s roditeljima, te zbog tjelesne forme nemaju problema s pretilošću i dijabetesom.

Osobe koje su prosječno igrale nogomet tri sata tjedno kroz razdoblje od tri mjeseca izgubile 3,32 kilograma masnoće i dobile 1,68 kilograma mišića. Razina lošeg kolesterola (LDL-a) se smanjila, igrači su imali bolju ravnotežu, snizili su broj otkucaja srca i poboljšali osjetljivost na inzulin. Nogomet također utječe na gustoću kostiju, te tako štiti osobe od prijeloma i osteoporoze

11.07.2018. 19:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh