« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
SCARY

Noć vještica u Velikoj Britaniji postaje vjerski blagdan?

Druidizam je u Velikoj Britaniji odnedavno priznata religija, što znači da bi druidi mogli imati pravo na proslavu svojih blagdana, a jedan od njih je i Haloween

Druidi
Druidi (MWN)
Više o

druidi

,

pogani

,

prosvjedi protiv Wall Streeta

Noć vještica za mnoge znači novi film strave u kinu, odlazak na tematski tulum ili oslobađanje djeteta u sebi prerušavajući se u nešto užasavajuće ali zabavno. Ali mnogim religioznim ljudima u Velikoj Britaniji, Noć vještica je veoma poseban praznik.

Početkom ovog mjeseca druidizam - grana poganstva - priznat je kao službena religija u Britaniji, tisućljeća nakon njegove pojave u toj zemlji. U odgovoru na zamolbu Druidske mreže (Druid Network - britansko pogansko društvo), vladin ured koji regulira dobrotovorne ustanove (Charity Commission for England and Wales) objavio je da ''postoji dostatno vjerovanje u vrhovno biće ili subjekt koje sačinjava religiju u svrhu dobročinstva.''

Odluka Druidskoj mreži, osnovanoj 2003. godine, daje porezne olakšice i jednak status važnijim religijama poput Engleske crkve. To bi moglo značiti da će druidi (duhovni svećenici u antičkim keltskim društvima diljem Europe) biti posebno kategorizirani u službenim anketama i upitnicima koji se tiču vjernika.

Ovoga ljeta je Pogansko policijsko udruženje (Pagan Police Association - predstavlja poganske vjernike u policiji) tvrdilo da ga je Home Office (vladin ured zadužen za policiju) priznao kao ''udrugu za podršku raznolikosti zaposlenih'' - status koji imaju i grupe koje predstavljaju žene, crnce, homoseksualce, muslimane i invalide u policiji.

To znači da načelnici policije ne bi smjeli odbiti molbu poganskog policajca da uzme slobodne dane za svoje blagdane. Poganski festivali uključuju ljetni i zimski solsticij, kao i Noć vještica. Prema britanskom zakonu o religijskoj jednakosti zaposlenika iz 2003. godine, poslodavci bi zaposlenicima trebali dopustiti proslavu vjerskih blagdana prema njihovom vjerovanju.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, 42.262 osobe iz Engleske, Škotske i Walesa izjasnili su se kao pogani, što je sedma po veličini vjerska pripadnost. Izvješće BBC-a iz 2003. godine tvrdi da oko 10.000 ljudi posebno slijedi vjeru druidizma.

Piše: Anthony Johnston/Metro World News
29.10.2010. 21:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh