« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
USPJEH NJEMAČKE

EU dogovorila promjenu Lisabonskog ugovora

Promjene Lisabonskog ugovora zatražile su Njemačka i Francuska i njihov prijedlog je u početku naišao na veliki otpor

Angela Merkel
Angela Merkel (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Europska unija

,

Angela Merkel

,

Lisabonski ugovor

Čelnici zemalja članica EU-a postigli su dogovor o manjoj promjeni Lisabonskog ugovora i uspostavi stalnog mehanizma za rješavanje kriza u eurozoni, objavio je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy na tiskovnoj konferenciji u Bruxellesu.

"Čelnici su se usuglasili da postoji potreba ugradnje stalnog kriznog mehanizma za čuvanje financijske stabilnosti eurozone", rekao je Van Rompuy, nakon maratonske sjednice europskih lidera koja je završila nekoliko sati iza ponoći.

>>Merkel: Njemačka više neće plaćati tuđe dugove

Van Rompuy je istodobno zadužen da među zemljama članicama provede konzultacije o ograničenim promjenama Lisabonskog ugovora koje se moraju provesti "kako bi se taj mehanizam u njega ugradio".

Izmjena Lisabonskog ugovora bila je vruća tema posljednjih tjedana u Bruxellesu, ne zbog spomenute buduće promjene, nego zato jer je stupio na snagu prije jedva 11 mjeseci, nakon punih deset godina rasprave. Mnogi od čelnika Unije nisu htjeli o tome ponovo otvarati debatu. "Više zemalja ne želi veliku reformu i stoga je nastojimo ublažiti što je više moguće kako bismo izbjegli nove referendume", rekao je švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

Jedna od opcija koja se spominjala jest da se promjene Lisabonskog ugovora uvrste u pristupni ugovor s Hrvatskom, koji ionako mora proći proces ratifikacije u zemljama članicama.

Promjene Lisabonskog ugovora zatražile su Njemačka i Francuska i njihov prijedlog je u početku naišao na veliki otpor. One su željele da se u Lisabonski ugovor ugradi mogućnost oduzimanja prava glasa onim članicama koje krše proračunsku disciplinu, ali to nije dobilo potporu ostalih zemalja.

"Odlučili smo da ćemo to ispitati kasnije, ali samo u slučajevima kada se u nekoj zemlji eventualno pojavi situacija koja prijeti stabilnosti cijele eurozone", rekao je Van Rompuy.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo što je na summitu postignut dogovor "o otvaranju puta za reformu eurozone".

"Sve u svemu, rasprava je bila teška, ali je Njemačka uspjela ostvariti dosta od onoga što je smatrala iznimno bitnim", rekla je kancelarka.

Van Rompuy do sljedećeg summita u prosincu mora pripremiti izvješće o političkim aspektima izmjene Lisabonskog ugovora, a Europska komisija se do istog roka treba koncentrirati na tehničke aspekte novog mehanizma.(hina/metro-portal)

29.10.2010. 19:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh