« Knjiga
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
FRANCUSKI ROMANOPISAC

Nobelovu nagradu za književnost dobio Patrick Modiano

Iako su najveće šanse davane Harukiju Murakamiju, dobitnik je francuski pisac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (nobelprize.org)
Više o

Nobelova nagrada za književnost

,

Haruki Murakami

,

Philip Roth

,

patrick modiano

Vrlo neočekivano, šezdesetdevetogodišnji francuski pisac Patrick Modiano dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

"Patrik Modijano je izuzetno poznat u Francuskoj i nigdje drugdje. Piše knjige za djecu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sjećanja, identitet i vrijeme. Njegov najpoznatji roman je "Ulica mračnih dućana" (Missing Person). To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje," rekao je Peter Englund u ime Švedske akademije.

Švedska akademija objasnila je da 1.1 milijun dolara odlazi Modianu za umjetnost sjećanja s kojom je evocirao nezamislive ljudske sudbine i neotkriveni živi svijet okupacije.

Modiano je zadnjih godina zaredao s osvajanjem književnih nagrada, pa je tako 2010. osvojio Prix Mondial Cino Del Duca Francuskog instituta i Austrijsku državnu nagradu za književnost 2012.

Sam je priznao da je na njegov rad najviše utjecao susret s Raymondom Quenauom koji ga je 1968. godine uveo u svijet izdavaštva i od tada Modiano živi od svog spisateljskog dara. Početno razdoblje obilježio je njegov odnos s prerano preminulim bratom Rudyjem kojem su posvećena sva djela do 1982. godine.

Nakladnička kuća Fraktura objavila je 2005. prijevod njegovog romana Mali dragulj.

09.10.2014. 13:16:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh