« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
reakcije na osudu Aung San Suu Kyi

Nobelovci traže istragu o zločinima u Mianmaru

Povodom nove osude nobelovke Suu Kyi zbog pružanja utočišta američkom turistu četrnaestoro nobelovaca poslalo je otvoreno pismo

Aung San Suu Kyi
Aung San Suu Kyi (Corbis)
Više o

vojna hunta

,

Aung San Suu Kyi

,

prosvjed protiv nasilja

,

kućni pritvor

,

nobelovci

,

otvoreno pismo nobelovaca

,

prosvjed mianmarski režim

,

Than Shwe

Četrnaestero dobitnika Nobelove nagrade za mir pozvalo je UN da istraži "zločine protiv čovječnosti" u Mianmaru, u otvorenom pismu objavljenom u utorak, pošto je njihova "sestra", mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi osuđena na još 18 mjeseci kućnog pritvora.

"Danas, kada smo svjedoci nove nepravde mianmarskog režima, pozivamo članice Vijeća sigurnosti UN-a da osnuju istražno povjerenstvo za zločine protiv čovječnosti u Mianmaru", kaže se u pismu.

Pismo su potpisali Mairead Maguire, Betty Williams, Rigoberta Menchu, Jody Williams, Shirin Ebadi, Jose Ramos-Horta, Dalaj-lama, Mihail Gorbačov, Wangari Maathai, John Hume, Kim Dae-jung, Adolfo Perez Esquivel, Desmond Tutu i Elie Wiesel.

Aung San Suu Kyi (64) Nobelovu nagradu za mir dobila je 1991.

U utorak je osuđena na tri godine zatvora i prisilnog rada zbog nepoštivanja pravila kućnog pritvora u kojem je od 2003., ali je vođa vojne hunte Than Shwe kaznu ublažio na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Kažnjena je jer je pružila utočište nepozvanu američkom turistu Johnu Yettawu, koji je preplivao jezero kako bi došao do njezine kuće u Jangonu i u njoj proveo dva dana.

Aung San Suu Kyi u zatvoru ili kućnom pritvoru provela je 14 od posljednjih 20 godina.

Izvor: Hina

11.08.2009. 19:22:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh