« Svijet
objavljeno prije 5 godina i 7 mjeseci
BRAVO

Nobel za mir borcima protiv silovanja

Oboje ovogodišnjih dobitnika Nobela već su dobili brojne nagrada za ljudska prava, među ostalima i nagradu Saharov Europskog parlamenta

Denis Mukwege i Nadija Murad
Denis Mukwege i Nadija Murad (Nobel)
Više o

Denis Mukwege

,

Nadija Murad

Nobelovu nagradu za mir dobili su kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadija Murad za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio je Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade.

Oboje dobitnika dali su ključan doprinos u skretanju pažnje na takve ratne zločine i borbi protiv njih, objavio je Norveški odbor.

Mukwege (63) vodi bolnicu za žrtve silovanja u DR Kongu, u gradu Bukavuu na istoku zemlje. Otvorena 1999. godine, klinika svake godine liječi tisuće žena i muškraca, žrtava seksualnog nasilja u zonama sukoba. 

Murad (25) aktivistica je jezidske manjine u Iraku i borkinja za izbjeglička i ženska prava. Bila je seksualna robinja boraca tzv. Islamske države u Mosulu 2014.

Oboje ovogodišnjih dobitnika Nobela već su dobili brojne nagrada za ljudska prava, među ostalima i nagradu Saharov Europskog parlamenta.

05.10.2018. 16:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh